×

Ulcer Gastro Duodenal

Ulcer Gastro - Duodenal Ulcerele gastro duodenale (peptice) reprezinta leziuni la nivelul mucoasei gastrice (a stomacului) sau a mucoasei intestinului subtire superior (duodenului). Aceste leziuni sunt prezente atunci cand secretiile gastrice - care contin acid clorhidric si o enzima numita pepsina - irita si lezeaza mucoasa stomacului. Secretiile gastrice pot afecta si esofagul. Ulcerele peptice din mucoasa gastrica se numesc ulcere gastrice. Cele care apar in mucoasa duodenala se numesc ulcere duodenale.

Noni Original Integral

100 lei

Nu mai face parte din oferta noastra

  • - 100 %
  • Olimpiq Jubileum SXC 250% - 120/120 cps

    TRANSPORT GRATUIT
    869 lei lei
    Reducere 100 %

    Biostem

    TRANSPORT GRATUIT
    560 lei
    Ulcer Gastro - Duodenal

    Ulcerele peptice reprezinta leziuni la nivelul mucoasei gastrice (a stomacului) sau a mucoasei intestinului subtire superior (duodenului). Aceste leziuni sunt prezente atunci cand secretiile gastrice - care contin acid clorhidric si o enzima numita pepsina - irita si lezeaza mucoasa stomacului. Secretiile gastrice pot afecta si esofagul. Ulcerele peptice din mucoasa gastrica se numesc ulcere gastrice. Cele care apar in mucoasa duodenala se numesc ulcere duodenale.

    Factori de risc:

    -infectia cu Helicobacter pylori - este un microb in forma de spirala care a fost gasit in mucoasa stomacului si a duodenului. Se pare ca ataca numai celulele mucoasei gastrice, iar pe cele duodenale numai in momentul in care o anumita schimbare, numita metaplazie, incepe sa semene cu cele gastrice. Helicobacter pylori infecteaza aproximativ 50% din populatia mondiala. In mod obisnuit infectia este contractata in copilarie si are o remanenta de cele mai multe ori pe toata durata vietii. -consumul de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) (aspirina, ibuprofen, indometacin, ketoprofen, ketorolac, diclofenac, piroxicam etc.) Fumatul este considerat factorul numarul trei ca pondere in ulcerogeneza, cofeina determina aparitia ulcerului sau agraveaza simptomele acestuia. Nu exista insa dovezi ca ingestia cafelei sau a unei mari cantitati de bauturi cofeinizate, cum sunt cele de cola, ar provoca aparitia ulcerului, alte medicamente, factori ce tin de mediu

    O dieta bogata in fructe proaspete si vegetale reduce semnificativ prevalenta gastritei. Ca urmare, rata de aparitie a ulcerului si a cancerului gastric este mai mica, desi exista studii care arata ca prevalenta ulcerului duodenal creste. Dieta cu produse casnice conservate sau condimentate favorizeaza dezvoltarea ulcerului gastro-duodenal.

    factori individuali: infectiile virale (herpes simplex, citomegalovirus), consumul de cocaine, stresul, consumul abuziv de alcool, sindromul Zollinger- Ellison, boli asociate cu boala ulceroasa, boli pulmonare cornice, ciroza hepatica, fibroza chistica, insuficienta renala cronica, mastocitoza sistemica.

    Simptome:

    - dureri, sub forma de arsuri sau eroziuni, intre regiunea ombilicala si osul xifoid (portiunea inferioara a sternului, cunoscuta popular de "capul pieptului"). Cateodata durerea iradiaza in spate. Durerea abdominala tine de la cateva minute pana la cateva ore
    - inapetenta (lipsa poftei de mancare)
    - scaderea in greutate
    - balonarile abdominale si greata postprandiala (dupa mese)
    - voma postprandiala (dupa mese)
    - scaun negru, ca smoala sau care contine sange rosu-inchis in cazul unui ulcer hemoragic

    Profilaxie:

    - abandonarea fumatului. Fumatorii trebuie sa renunte la fumat. Sunt mai susceptibili la dezvoltarea unui ulcer decat nefumatorii
    - evitarea tratamentelor cu aspirina, Ibuprofen si alte antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)
    - consum moderat de alcool. Se recomanda evitarea consumului de alcool pe stomacul gol.
    - evitarea meselor abundente (unii medici recomanda fragmentarea ratiei alimentare in trei mese reduse cantitativ si trei gustari pe zi)
    - servirea mesei pe cat posibil la ore fixe
    - consumul alimentelor trebuie sa se faca incet, avand grija sa fie mestecate bine
    - evitarea consumului de alimente cu mai putin de 3 ore inainte de culcare. Gustarile luate prea tarziu pot determina secretii gastrice in timpul noptii
    - evitarea citricelor, rosiilor si ciocolatei - daca aceste alimente provoaca discomfort
    - includerea unei surse de proteine (lapte, carne, oua, branza) la fiecare masa sau gustare.

    Cauze naturale. Ocupatiile actuale sedentare si stationare, utilizarea mijloacelor de transport, mediul poluant, consumul substantelor nocive, radiatiile electrice, ultravioletele si altele, dauneaza mult vitalitatii si starii noastre de sanatate. Poluarea solului, apei si aerului a daunat atat de mult compozitiei substantelor minerale, incat in zilele noastre nu se mai regasesc in natura la fel cum erau in urma cu un secol.