Boala are caracter ciclic: se acutizeaza pentru cateva saptamani, apoi simptomele se remit (fara sa dispara complet, insa), apoi procesul se reia.
Se estimeaza ca peste 40 de milioane de persoane sufera de aceasta afectiune in intreaga lume. Femeile par a fi afectate mult mai frecvent comparativ cu barbatii (rata este de 3:1), iar maximul incidentei este intre 30- 60 de ani.
Tipuri:
Exista 4 tipuri importante de rozacee:
1)Tipul eritematotelangiectatic - se caracterizeaza prin inrosirea faciala centrala, adesea acompaniata de senzatia de arsura la nivelul pielii. Eritemul cruta de cele mai multe ori regiunile perioculare bilateral.
Pacientii cu acest tip de rozacee au un ten foarte subtire si cu tendinta spre deshidratare. Zonele afectate in mod cronic pot sa devina in timp aspre la atingere (ca urmare a dermatitei).
Factorii declansatori: stresul emotional, bauturi calde, alcool, alimente condimentate.
O alta caracteristica a acestui tip este reprezentata de agravarea senzatiei de arsura in momentul in care se aplica diverse creme, unguente sau alifii locale.
2)Rozaceea papulopustuloasa - reprezinta forma clasica a bolii. Cele mai predispuse sunt femeile de varsta mijlocie. Leziunile au localizare centrala si sunt sub forma unor placarde eritematoase, papule rosiatice peste care apar pustule. Telangiectaziile sunt si ele prezente, dar se observa mai greu din cauza eritemului intens care caracterizeaza acest tip de boala. Datorita aspectului aceasta forma este adesea confundata cu acneea.
3) Rozaceea fimatoasa - se caracterizeaza prin ingrosarea accentuata si difuza a tegumentelor fetei, cu aparitia de nodozitati sau neregularitati la suprafata nasului (rinofima), barbiei (gnatofima), fruntii (metofima), urechilor (otofima) sau pleoapelor (blefarofima).
Rozaceea fimatoasa are la randul ei 4 subtipuri histologice: glandulara, fibroasa, fibroangiomatoasa, actinica.
4) Rozaceea oculara - este tipul de rozacee in care manifestarile oculare le preced cu cativa ani pe cele tegumentare (dar exista si numeroase situatii cand apar concomitent manifestarile oftalmologice cu cele dermatologice).
Manifestarile oculare include: blefarita, conjunctivita, inflamarea pleoapelor si glandelor, hyperemia, conjunctivala interpalpebrala, telangiectazii conjunctivale.
Pacientii pot sa acuze senzatia de corp strain in ochi sau de arsura si uscaciune. Fotofobia poate fi si ea prezenta.
Alte forme de rozacee:
- Rozacee granulomatoasa;
- Rozacee fulminans (pyoderma faciale), o forma rara si severa care afecteaza exclusiv femeile tinere, in jurul varstei de 20 de ani;
- Dermatita periorala (sau periorificiala);
- Rozaceea conglobata;
Cauze:
Cauza aparitiei acneei rozacee este necunoscuta. Una din teorii este rolul reactivitatii crescute a vaselor de sange, a inflamatiei si a infectiei in aparitia acesteia. Intrucat acneea rozacee genereaza caldura locala, bacteriile gasesc un mediu propice pentru crestere si inmultire, ducand la aparitia nodulilor si a cosurilor. Mici paraziti (Demodex folliculorum) care traiesc in mod obisnuit pe piele se inmultesc excesiv, fiind un factor important in aparitia acneei rozacee.
Aparitia acneei rozacee este declansata de anumiti triggeri care dilata vasele sanguine de la nivelul fetei, determinand roseata.
Cei mai frecventi factori declansatori: soarele, efortul fizic, canicula, stresul emotional, alimente condimentate, alcoolul, baile fierbinti.
Majoritatea indivizilor ce dezvolta acnee rozacee au istoric familial cu aceasta afectiune.
Se pare ca exista o legatura intre aceasta si bacteria Helicobacter Pylori ce determina infectia tractului digestiv. Este insa neclar daca tratamentul infectiei cu Helicobacter Pylori duce la ameliorarea acneei rozacee.
Simptome: roseata la nivelul fetei, cosuri la nivelul fetei, mici linii rosii la nivelul fetei (telangiectazie), noduli edematosi la nivelul nasului: in cazuri severe, in special la barbati, nasul este marit de volum, bulbos si rosu situatie denumita rinofima, iritatie la nivelul ochilor: simptomele intalnite sunt roseata, uscaciune, senzatie de arsura, cruste, senzatie de nisip la nivelul ochilor, vedere incetosata, dar numai in cazuri severe aceasta este afectata.
Cauze naturale. Ocupatiile actuale sedentare si stationare, utilizarea mijloacelor de transport, mediul poluant, consumul substantelor nocive, radiatiile electrice, ultravioletele si altele, dauneaza mult vitalitatii si starii noastre de sanatate. Poluarea solului, apei si aerului a daunat atat de mult compozitiei substantelor minerale, incat in zilele noastre nu se mai regasesc in natura la fel cum erau in urma cu un secol.