Obezitatea reprezinta cea mai intalnita boala metabolica si se asociaza adesea cu boli cronice severe cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, apneea de somn. Ea este caracterizata printr-un exces de tesut adipos. In mod normal organismul barbatilor contine un procent de 15 - 20 la suta de tesut adipos, iar organismul femeilor un procent de 25 - 30 la suta de tesut adipos.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cel mai utilizat „instrument" pentru diagnosticarea obezitatii este Indexul de Masa Corporala, definit ca greutatea (in kilograme), impartita la inaltimea (in metri) la patrat. IMC este strans corelat cu procentul de grasime din corp si arata riscul de complicatii ale obezitatii. Un indice de 25-29,9 corespunde supraponderabilitatii, unul de 30-39,9 obezitatii, iar peste 40, obezitatii morbide (severe). Un alt factor, circumferinta abdominala crescuta (mai mult prin grasimea distribuita visceral, decat prin grasimea subcutanata) este corelata cu riscul de complicatii. O circumferinta mai mare de 94 cm la barbati si 80 cm la femei arata un risc substantial pentru complicatii cardiovasculare. Daca aceasta este mai mare de 102 cm la barbati si 88 cm la femei, riscul este foarte mult crescut si este nevoie de o interventie terapeutica urgenta.
Obezitatea poate fi:
-simpla - prin alimentatie excesiva si o activitate normala sau slab deteriorata (obezitatea „sumo");
-morbida - care limiteaza activitatea normala, respiratia, circulatia sangvinaasi impune pacientului perioade indelungate de odihna in urma unor exercitii usoare (sindromul Pickwick); hipotalamica.
Obezitatea este, in general, determinate de doi factori:
- Exogena - alimentatie in exces.
- Endogena - dereglari de metabolism: obezitatea hipofizara (boala lui Cushing), obezitatea tiroidiana, obezitatea Zondek (numita de apa si sare).
Afectiuni care conduc la obezitate si supraponderabilitate:
-factori metabolici, factori genetici
-factori endocrini, rasa, sexul, virsta
-sedentarismul, stilul de viata
-factori etnici si culturali, statusul socioeconomic
-obiceiuri alimentare, renuntarea la fumat
-diabetul gestational, alaptatul la san
-sarcina si menopauza.
Cauze secundare:
-sindromul Cushing, hipotiroidismul
-sindromul de ovare polichistice
-insulinomul, obezitatea hipotalamica
-sindroamele genetice (Prader-Willi, Alstrom, Bardet-Biedl, Cohen, Borjeson-Forssman-Lehmann, Frohlich)
-deficienta de hormoni de crestere
-obezitatea legata de consumul de medicamente
-tulburarile de alimentatie (bulimia nervoasa, tulburarile de alimentatie perin excesul alimentar de sarbatori si cel nocturn)
-hipogonadismul, pseudohipoparatiroidismul, obezitatea prin alimentarea la tub.
Complicatiile obezitatii:
- diabet zaharat de tip II (Diabet zaharat non-insulino-dependent);
- hipertensiunea arteriala;
- hiperlipoproteinemiile (cresterea valorilor trigliceridelor si colesterolului sanguin);
- ateroscleroza coronariana; - accidente vasculare cerebrale; - afectiuni locomotorii (artroza);
- sindromul de apnee in somn.
Cauzele obezitatii:
- consumul exagerat de mancare.
- sedentarismul.
- alcoolismul.
- predispozitia genetica.
Efectele adverse ale obezitatii: reduce durata de viata, obezitatea poate genera si afectiuni precum: varice., hernie abdominal, picior plat, bronsite, osteoartrite ale genunchilor, soldurilor si coloanei lombare, diminuarea reflexelor motorii, hipertensiune arteriala, dubleaza riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral.
Cauze naturale. Ocupatiile actuale sedentare si stationare, utilizarea mijloacelor de transport, mediul poluant, consumul substantelor nocive, radiatiile electrice, ultravioletele si altele, dauneaza mult vitalitatii si starii noastre de sanatate. Poluarea solului, apei si aerului a daunat atat de mult compozitiei substantelor minerale, incat in zilele noastre nu se mai regasesc in natura la fel cum erau in urma cu un secol.