×

Nefrita

Produse Naturiste pentru Nefrita Nefrita este o afectiune care consta in inflamarea acuta sau cronica a rinichilor datorita microbilor ajunsi in tesutul renal. De obicei, infectia rinichilor survine dupa o perioada de 14-21 de zile dupa infectarea cu Streptococi, Stafilococi, Pneumococi sau colibacili.  Infectia rinichiului si a bazinetului (segment al canalului excretor al rinichiului) mai poarta si denumirea de pielonefrita. Nefropatiile interstitiale cronice sunt cauzate asocierii unei scleroze a interstitiului si unei atrofii tubulare. Reprezinta 30-35% din cauzele de insuficienta renala cronica.
Nefrita

Nefrita este o afectiune care consta in inflamarea acuta sau cronica a rinichilor datorita microbilor ajunsi in tesutul renal. De obicei, infectia rinichilor survine dupa o perioada de 14-21 de zile dupa infectarea cu Streptococi, Stafilococi, Pneumococi sau colibacili.  Infectia rinichiului si a bazinetului (segment al canalului excretor al rinichiului) mai poarta si denumirea de pielonefrita. Nefropatiile interstitiale cronice sunt cauzate asocierii unei scleroze a interstitiului si unei atrofii tubulare. Reprezinta 30-35% din cauzele de insuficienta renala cronica.

Pielonefrita cronica:

Reprezinta varietatea principala a nefropatiilor interstitiale cronice, consecutita unei anomalii a caii excretoare, cel mai adesea de origine infectioasa.

Mod de descoperire: cel mai frecvent in prezenta unor episoade repetate de infectii urinare, rareori, cu ocazia descoperirii unei proteinurii cu hartia indicatoare sau a unei insuficiente renaleprin dozarea ureei si a cretininei.

Simptome: semnele clinice nu sunt caracteristice pielonefritei cronice, ci dovada patologiei subiacente responsabile - semne de infectie urinara: fie joasa (polakiurie, disurie, senzatie de arsuri urinale) fie inalta (febra, dureri lombare), semne de colita nefretica: durere unilaterala sau difuza cu tendinta descendenta, iradiind spre organele genitale, cu stare generala proasta, paloare, agitatie, un sindron poliuro-polidipsc -marturie a pierderii puterii de concentrare a urinii; mai frecvent la copii

Cauze: infectii ale cailor urinare (cistita, uretrita, prostatita), anomalii anatomice ale cailor urinare, modificari hormonale, maladii urologice (litiaza, diateza urica), diabet  zaharat, urostaza, dereglarea limfourocineticii, imunodeficienta secundara, adenom de prostata

Factori de risc: dereglari uro-dinamice, reflux vezico - ureteral, nefroptoza, nefrolitiaza, hiperplazia prostate, tumori ale cailor urinare, anomalii de dezvoltare, scadere, inexplicabila in greutate, hiperuricemie,  consum redus de lichide, dereglari metabolice, diabet zaharat, hipercorticism, sarcina, imunodeficienta congenitala sau dobandita, tratament de lunga durata cu corticosteroizi, citostatice, cateterizarea vezicii urinare, introducerea substantei de contrast, polipragmazia, varsta inaintata, scaderea imunitatii, incontinenta de urina  si fecale

Evolutie:

a) Marea frecventa a episoadelor infectioase recidivante.
b) Necroza papilara: asociind o majorare brutala a insuficientei renale, o hematurie macroscopica si un aspect de calice in masa la UIV (marturie a disparitiei papipei).
c) Tardiv: HTA, o insuficienta renala degradandu-se progresiv: cu posibilitatea producerii unui episod acut (in raport cu o necroza papilara,o infectie inalta, un obstacol litiazis) si o osteodistrofie renala.

Celelalte forme:

1. Pielonefrita cronica unilaterala:
a) Se afla in raport cu o atingere unilaterala strica a cailor urinare.
b)Clinic: simptomatologia este intotdeauna de aceeasi parte, HTA este frecvent asociata.

2. Nefropatiile interstitiale cronice medicamentoase:
a) Sunt cauzate, in mod esential, Fenacetinei si Aspirinei: afectarea renala apare dupao doza cumulata >2 kg. se poate complica cu o necroza si evolueaza pe termen lung spre insuficienta renala cronica.
b) Cauze mai rare: derivatii de nitrosouree, fluorul, cadmiul.

3) Nefropatiile interstitiale cronice metabolice:
a) Hipercalcemia cu hipercalciurie: ea poate conduce la nefrocalcinoza (prin depozite calcice intrarenale) cu leziuni mai mult sau mai putin importante de nefropatie interstitiala
b) Diabetul: afectarea este bilaterala, cu necroza papilara relativ frecventa, glicozuria si neuropatia vezicala sunt factori favorizanti
c) Hiperuricemia: asociind leziuni tubulointerstitiale si vasculare
d) Hipokaliemia cronica
e) Mielomul multiplu.

4. Nefropatia endemica de Balcani

5. Nefronoftizia
a) este o boala cu transmitere autosomala (uneori dominanta).
b) este responsabila de o nefropatie interstitiala cronica.

Cauze naturale.  Ocupatiile actuale sedentare si stationare, utilizarea mijloacelor de transport, mediul poluant, consumul substantelor nocive, radiatiile electrice, ultravioletele si altele, dauneaza mult vitalitatii si starii noastre de sanatate. Poluarea solului, apei si aerului a daunat atat de mult compozitiei substantelor minerale, incat in zilele noastre nu se mai regasesc in natura la fel cum erau in urma cu un secol.