Mielomul multiplu este un tip de cancer care afecteaza anumite celule albe numite celule plasmatice. Mielomul multiplu este un neoplasm sever, parte a unui spectru de boli variind de la gammopatia monoclonala de semnificatie necunoscuta pina la leucemia plasmocitara. Mielomul multiplu este o boala caracterizata prin proliferarea maligna a plasmocitelor si supraabundenta paraproteinei monoclonale. Un element intrigant in mielomul multiplu este malignitatea celulelor formatoare de anticorpi si astfel manifestarile neobisnuite determinate. Intrucat mielomul multiplu este atat de greu de controlat, multi cercetatori cauta mai multe tratamente eficiente, care sa contina mai putine efecte adverse si investigheaza noi metode de ingrijire a pacientilor cu complicatii cauzate de aceasta boala Mielomul multiplu afecteaza in general varstnicii. Incidenta creste exponential cu varsta. Doar 1% din cazuri sunt diagnosticate la pacienti sub 40 ani.In ultimul timp s-a constatat o incidenta crescuta a mielomului multiplu si o scadere a perioadei mediane de supravietuire. In europa, in fiecare an, sunt descoperite aproximativ 27.500 cazuri noi.
Compresia maduvei spinarii este unul dintre cele mai severe efecte adverse ale mielomului multiplu. Rapoartele arata ca peste 20% dintre pacienti vor suferi un astfel de episod in evolutie.
Simptomele includ tipic durere de spate, slabiciune si paralizie in picioare, neliniste sau diestezii in extremitatile inferioare. Totusi in functie de nivelul afectarii pacientii pot prezenta si simptome ale membrelor superioare. Mecanismul acestor manifestari poate fi dezvoltarea unei mase epidurale cu compresie, o fractura de compresie a unui corp vertebral distrus de mielomul multiplu sau rar o masa extradurala. Disfunctia poate fi reversibila, in functie de durata compresiei, totusi o data stabilita disfunctia este rar total reversibila. Pacientii cu mielom multiplu pentru care terapia este indicata primesc chimioterapie. Pacientii pot fi tratati cu doze inalte sau transplant de celule stem in maduva osoasa.
Un studiu recent arata ca agenti precum thalidomida, lenalidomida si bortezomib sunt foarte activi in aceasta boala, dar sunt si la risc crescut de evenimente trombotice si necesita anticoagulare. Terapia complementara include radioterapia in zonele tinta dureroase, impiedicind fractura patologica. Terapia cu bifosfonati serveste ca profilaxie impotriva evenimentelor scheletice: hipercalcemia, compresia maduvei spinarii, fracturi patologice, interventie chirurgicala. Eritropoietina amelioreaza anemia prin mielom multiplu sau chimioterapie si amelioreaza calitatea vietii. Pacientii cu compresie spinala necesita terapie corticosteroida imediata pentru a reduce edemul. Uneori interventia chirurgicala este indicata. Prognosticul pacientilor cu mielom multiplu este nefavorabil iar supravietuirea este de 3 ani in medie.
Celulele mielomului
Cand cancerul implica celulele plasmatice, organismul produce mari cantitati din aceste celule. Aceste celule care nu sunt necesare, dar si anormale si sunt atipice se numesc celule mielom. Celulele mielom au tendinta sa se depoziteze cat mai mult in maduva oaselor si, in cel mai rau caz, in alte parti ale oaselor. Uneori se aglomereaza intr-un singur os formand o singura masa sau "tumora" numita plasmacitom. In majoritatea cazurilor, totusi, celulele mielomale se strang in mai multe oase, cel mai adesea cauzand alte probleme.Cand acest lucru se intampla, afectiunea se numeste mielom multiplu. Deoarece pacientii cu mielom multiplu au un numar anormal de mare de celule plasmatice,au in acelasi timp si un numar mare de anticorpi de acelasi tip. Aceste celule mielom si anticorpii pot cauza serioase probleme medicale. In timp ce celulele mielom cresc ca si numar, acestea afecteaza si slabesc oasele, cauzand dureri si uneori fracturi. Durerea de oase le afecteaza mobilitatea pacientilor. Atunci cand oasele sunt afectate, in sange este eliminat tot mai mult calciu. Aceasta are ca si consecinte aparitia surplusului de calciu in compozitia sangelui.
Hipercalcemia cauzeaza pierderea poftei de mancare, greata, setea. oboseala, slabiciune musculara, agitatie si confuzii. Celulele mielom influenteaza maduva rosie in a forma celule plasmatice normale si alte celule cu
Ca repercusiuni, organismul pacientilor nu va mai putea lupta impotriva infectiilor si altor afectiuni. Celulele canceroase pot, de asemenea, sa previna formarea de noi eritrocite cauzand anemie. Pacientii cu anemie se pot simti neobisnuit de abositi si slabiti. Pacientii cu mielom multiplu pot avea serioase probleme la nivelul rinichilor:excesul de anticorpi si de calciu afecteaza functiile normale ale rinichilor de filtrare a sangelui si de eliminare a substantelor toxice din organism.
Factori de risc:
Cauzele aparitiei acestei boli nu sunt cunoscute in totalitate. Unele cercetari in scopul descoperirii cauzelor de aparitie a maladiei au sugerat existenta unor asocieri posibile ale bolii cu imunodepresia, factorii genetici, unele profesii, cum ar fi industria petrolului, tabacarie, cosmetologie, agricultura, unele virusuri, expunerea la anumite substante chimice (insecticide, ierbicide, metale grele, plastice) si la radiatii. Mielomul multiplu afecteaza cu preponderenta sexul masculin, raportul barbati la femei fiind de 3:2. Varsta medie de aparitie a afectiunii este de 68 ani pentru barbati si 70 de ani pentru femei. Varsta reprezinta cel mai semnificativ factor de risc, deoarece peste 95% dintre cazurile de mielom au fost decsoperite la persoane cu varsta mai mare de 65 ani, iar peste 75% la batrani cu varsta mai mare de 70 de ani. Incidenta crescuta a mielomului printre afro-americani si frecventa mica a bolii la asiatici sugereaza interventia unor factori genetici in aparitia bolii. Desi nu este specifica aparitia acestui tip de cancer la mai multi membri ai familiei, exista un risc crescut la copiii si fratii gemeni ai celor afectati. Aproximativ 20% dintre pacientii cu monoclonal gammopthy of unknown significance vor dezvolta mielom multiplu in decurs de 2-19 ani.
Simptome:
Simptomele mielomului multiplu depind in ce stadiu se afla boala. In fazele incipiente ale bolii exista posibilitatea sa nu apara nici un simptom. Atunci cand simptomele apar, pacientii acuza cel mai adesea dureri de oase, de obicei la nivelul coastelor si spatelui. Pacientii mai pot prezenta fracturi osoase, senzatia de slabiciune, oboseala, pierdere in greutate sau infectii repetate. Atunci cand boala este intr-un stadiu avansat, pot aparea greata, varsaturi, constipatie, probleme de urinare, oboseala si senzatia de amorteala la nivelul membrelor inferioare. Acestea nu sunt semne sigure ale mielomului multiplu, ele putand fisi simptome ale altor probleme medicale. Manifestarile specifice mielomului multiplu includ: hemoragii (consecutive trombocitopeniei), anemie, hipercalcemie, susceptibilitate crescuta la infectii, sinteza insuficienta de imunoglobuline normale, insuficienta renala, fracturi in os patologic si compresie medulara. Un acronim folosit pentru retinerea simptomelor mielomului este calciul crescut),insuficienta renala, anemia, leziunile osoase. Tot caracteristica bolii este si osteoporoza difuza, observata de obicei la nivelul pelvisului, coloanei vertebrale, coastelor si craniului. La majoritatea pacientilor, mielomul multiplu se manifesta cu distructie osoasa si durere. Deoarece osteoliza apare mai ales la nivelul scheletului axial, pacientii afectati sunt predispusi unui risc crescut de aparitie a fracturilor de compresiune la nivelul coloanei verrtebrale si fracturilor patologice la nivelul oaselor de sustinere a greutatii corpului. Infectiile aparent nejustificate sunt frecvente, ele fiind rezultatul unui raspuns imun ineficient al plasmocitelor normale, scazute in numar in favoarea celor transformate malign. Cele mai frecvente infectii cauzate de mielomul multiplu sunt pneumoniile si pielonefritele. Alte infectii frecvente sunt zona Zoster si infectiile cu Haemophilus. Mielomul multiplu afecteaza rinichii in mai multe moduri. Cele mai comune mecanisme de injurie renala sunt lezarea tubulara directa, amiloidoza sau plasmocitoamele. Medicii reusesc ca controleze conditiile medicale acute prin plasmafereza pentru a scadea rapid proteinele circulante anormale. Terapia conventionala poate dura saptamani pina la luni pina la ameliorare. Afectarea renala din mielomul multiplu este asociata cu prognostic negativ. Un studiu recent arata ca pacientii cu afectare renala prin mielom multiplu beneficiaza prin transplant autolog de celule stem si peste o treime din acestia demonstreaza ameliorare a functiei renale.
Tratament:
Plasmacitomul si mielomul multiplu sunt foarte greu de tratat. Desi multi dinte pacientii cu plasmacitom nu prezinta simptome pe o perioada mare de timp dupa tratament,ei pot dezvolta mielom multiplu:
1) Chimioterapia reprezinta folosirea medicamentelor pentru tratamentul cancerului. Este tratamentul principal in cazul mielomului multiplu. Medicamentele anticancer sunt administrate cel mai adesea in cicluri - o perioada de tratament urmata de o perioada de pauza, apoi o noua perioada de tratament.
2) Radioterapia foloseste cantitati mari de energie pentru a distruge celulele canceroase si de a stopa dezvoltarea. Radioterapia reprezinta modul de tratament pentru pacientii cu un singur plasmacitom. Pacienti cu mielom multiplu vor face radioterapie impreuna cu chimioterapia.
Cauze naturale. Ocupatiile actuale sedentare si stationare, utilizarea mijloacelor de transport, mediul poluant, consumul substantelor nocive, radiatiile electrice, ultravioletele si altele, dauneaza mult vitalitatii si starii noastre de sanatate. Poluarea solului, apei si aerului a daunat atat de mult compozitiei substantelor minerale, incat in zilele noastre nu se mai regasesc in natura la fel cum erau in urma cu un secol.