×

Lupus eritematos

Produse Naturiste pentru Lupus Eritematos Aceasta boala a fost numita lupus din cauza modificarilor de la nivelul pielii care devine rosu-violacee si sensibila la soare, de obicei in zona pometilor, amintind de muscatura de lup.Lupusul eritematos este o boala in care perioadele de acalmie se intretaie cu perioadele de acutizare, care se manifesta adesea prin febra, fatigabilitate, inflamatia pleoapelor si gleznelor, pacinetii avand articulatii inflamate si dureroase si afectare renala. 

Genacol

TRANSPORT GRATUIT
190 lei
Lupus Eritematos

Aceasta boala a fost numita lupus din cauza modificarilor de la nivelul pielii care devine rosu-violacee si sensibila la soare, de obicei in zona pometilor, amintind de muscatura de lup.Lupusul eritematos este o boala in care perioadele de acalmie se intretaie cu perioadele de acutizare, care se manifesta adesea prin febra, fatigabilitate, inflamatia pleoapelor si gleznelor, pacinetii avand articulatii inflamate si dureroase si afectare renala. 

Exista cinci tipuri de lupus eritematos: sistemic, discoid/cutanat, subacut discoid, indus medicamentos sistemic si neonatal.

Cauze:

Cauzele producerii acestei boli nu sunt cunoscute, stiindu-se doar ca este o boala autoimuna (organismul creeaza anticorpi impotriva lui insusi). Ea afecteaza mai multe organe, in special articulatiile si rinichii. Vasele sanguine mici sunt distruse in aceste zone, de asemenea, pot aparea: inflamatia pleurei (foitele care invelesc plamanii), pericardului (invelisul inimii) si a dura mater-ului (invelisul creierului), leucopenia (un numar scazut de globule albe in sange), trombocitopenia (un numar scazut de trombocite sau plachete in sange) si anemia (scaderea concentratiei hemoglobinei in sange). In cazuri rare, unele medicamente pot determina o boala lupus-like, care dispare atunci cand medicamentul este intrerupt.

Simptome: febra, pierderea poftei de mancare, pierderea in greutate, manifestarile articulare (artrita acuta, subacuta sau cronica, sau simple dureri articulare).

Manifestari cutanate: eritem al fetei in forma de aripi de future, leziuni de lupus ritematos cronic (placi rosii continand cruste), vascularita, urticarie, sensibilitate la lumina, caderea parului, leziuni de tip degeratura, crestere sau diminuare a pigmentatiei.

Sistemul nervos poate, de asemenea, sa fie atins: crize convulsive, paralizie, migrena, tulburari de comportament, tulburari cardiovasculare (pericardita, miocardita, endocardita, tromboza arteriala sau venoasa, hipertensiune), respiratorii (pleurezie), hematologice (leucopenie, trombopenie, anemie hemolitica, chiar hipertrofie ganglionara, crestere in volum a splinei).

Avorturile spontane sunt frecvente, sarcina si perioada de dupa nastere favorizeazand puseele bolii.. 

Factori de risc: expunerea la soare si in special la ultraviolete B, este cunoscuta ca fiind unul din factorii declansatori ai lupusului si ai aparitiei simptomelor, factorii hormonali, unele medicamente sunt triggeri pentru aparitia lupusului si a simptomelor specifice, unele infectii sunt, de asemenea, considerate a fi trigeri ai lupusului, infectiile cucitomegalovirus, parvovirus si virus hepatic C pot determina aparitia acestei boli, infectia cu virus Epstein-Barr este legata de aparitia bolii la copii, expunerea la o serie de substante chimice a fost, de asemenea, legata de aparitia lupusului (tricloretilena, ce se gaseste in apa din fantani si praful de siliciu, vopselele pentru par si substantele folosite pentru indreptarea parului).

LUPUSUL ERITEMATOS CUTANAT

Dermatoza cronica caracterizata printr-o eruptie cutanata sub forma unei masti pe fata. Lupusul eritematos cronic este localizarea cutanata a lupusului eritematos diseminat.

Simptome: leziuni cutanate rosii care cuprind cruste care nu provoaca mancarimi. Aceste leziuni debuteaza prin simple placi, de extindere limitata, uneori parcurse de mici vase dilatate. Ca urmare, ele sunt sediul unei hiperkeratoze (cresterea excesiva a stratului carnos al pielii) de importanta variabila. Leziunile se dezvolta in mod relativ simetric pe nas, urechi,obraji, frunte si barbie. Evolutia se face prin pusee succesive, adesea declansate de o noua expunere la soare. In anumite forme, lupusul se poate extinde mult, antrenand leziuni destul de inestetice. 

LUPUS ERITEMATOS DISCOID

Lupusul eritematos discoid sau lupusul eritematos cutanat (cunoscut si ca lupus eritematos cronic, lupus eritematos localizat) este o dermatoza eritematos cuamoasa, cu actiune atrofianta, cu evolutie cronica si localizare la nivelul fetei sau alte parti ale corpului. Boala este intalnita mai ales in randul femeilor, apare la varsta adulta pe fondul unei predispozitii genetice.

Apare din cauza deficientei mecanismului endogen de aparare cand organismul sintetizeaza autoanticorpi 

Factorii favorizanti: lumina solara, traumatismele, frigul, infectiile (tuberculoza, sifilisul, streptocociile), emotiile, sarcina, menstrele. 

Simptome: eritem, scuame, atrofia.

Clasificare:

 Lupusul eritematos centrifug: placarde eritematoase, evolutie rapida, centrifuga, cu localizare la nivelul piramidei nazale si al pometilor, cu aspect de „fluture". Placardele sunt uneori acoperite de scuame superficiale. Atrofia este scazuta sau absenta. Este forma care se poate vindeca, chiar si spontan. 

Lupusul    eritematos   fixplacard  eritematos, bine  delimitat, mai proeminent  la  periferie, care este zona de extensie; scuame keratozice aderente, uneori  numai  cu sediul folicular; atrofie avansata, care poate provoca aspecte inestetice, iar la nivelul regiunilor paroase realizeaza alopecii definitive. 

Lupusul eritematos cretaceu: scuamele sunt groase stratificate si aderente. 

Lupusul eritematos profund (Irgang) se caracterizeaza prin nodozitati dermohipodermice cu localizare pe fata, care duc la atrofie mutilanta. 

Lupusul eritematos tumidus este o forma atipica, care se prezinta sub aspectul unor placarde rotunde sau ovalare, de culoare rosie-violacee, papuloasa, de consistenta moale, edematoase, acoperite sau nu de scuame, cu o discreta hiperkeratoza foliculara. La centru apare atrofia alba-sidefie, in timp ce la periferie persista un chenar rosu-violaceu. 

Lupusul eritematos diseminat cronic prezinta mai multe placarde discoide eritematoscuamoase atrofice, raspandite pe tot corpul, formand placi alopecice cicatriceale la nivelul regiunilor paroase.

Lupusul discoid poate avea doua complicatii rare: transformarea in cancer sau trecerea spre lupus  eritematos sistemic.