×

Insomnie

Produse Naturiste pentru Insomnie Insomnia reprezinta o tulburare a somnului care se manifesta prin reducerea duratei sau profunzimii lui sipoate fi generata de boli febrile, cardiovasculare, crize abdominale dureroase, nevralgii, intoxicatii, diabet, uremie, hipertiroidie, surmenaj fizic, intelectual sau moral, criza emotiva.

Fata Saltea Proprietati Bioenergetice

TRANSPORT GRATUIT
1080 lei

Nu mai face parte din oferta noastra

Fata Saltea Proprietati Bioenergetice

TRANSPORT GRATUIT
787 lei

Nu mai face parte din oferta noastra

Aparat Presopunctura TONG BAO

321 lei

Nu mai face parte din oferta noastra

Insomnia este o boala care afecteaza un numar foarte mare de persoane, in special femei.

Insomnia poate fi de mai multe tipuri in functie de cat de lunga este perioada in care se manifesta aceasta afectiune.

1. Insomnie acuta - daca dureaza o zi, doua.

2. Insomnie tranzitorie - daca fenomenul dureaza pe o perioada de pana la doua saptamani.

3. Insomnie cronica - daca perioada de nesomn tine mai mult de doua saptamani.

Cauze: regimul de viata agitat, alimentatia dezechilibrata, sedentarismul, consumul exagerat de cafea, aciditatea gastrica, privitul ore intregi la televizor, tutunul.

In clasificarea internationala a tulburarilor de somn exista peste 80 de cauze ale insomniei, care au mult peste 80 de tratamente complet dependente de diagnostic sau de cauza insomniei. Un exemplu de cauza a insomniei este apneea obstructiva de somn, boala in care respiratia bolnavului se opreste in somn.

Apneea de somn a fost clasificata in trei tipuri: obstructiva, centrala, mixta.

a) Apneea in somn - de tip obstructiv - fluxul de aer inceteaza in ciuda impulsurilor respiratorii, avand drept cauza obstructia la nivel orofaringian, cu persistenta miscarilor respiratorii toraco-abdominale. Este insotita de obicei de o reducere a saturatiei in oxigen, urmata de o microtrezire si reluarea temporara a respiratiei normale.

b) Apneea in somn - de tip central se caracterizeaza prin faptul ca eferentele nervoase catre toti muschii respiratori sunt abolite temporar. Este o disfunctie neuronala si este foarte diferita de apneea obstructiva care este un blocaj mecanic, cu toate ca efectele sunt similare. Episoadele recurente de apnee nu sunt insotite de efort respirator, pacientii avand un defect in controlul respiratiei sau in functia neuromusculara.

c) Apneea in somn - forma mixta consta dintr-o apnee centrala, urmata de o componenta obstructiva, este o varianta de apnee obstructiva in somn. Cele doua componente ale apneei mixte realizeaza un tablou simptomatic complex determinat de consecintele functionale si umorale ale opririi periodice a respiratiei. În majoritatea apneilor mixte absenta miscarilor respiratorii are determinare initial centrala si se termina ca apnee obstructiva, succesiunea evenimentelor putand fi stabilita prin inregistrare polisomnografica.

Sindromul de apnee obstructiva in somn este semnificativ corelat cu morbiditatea si mortalitatea prin boli cardiovasculare, frecventa sa atingand 20-30% la hipertensivi. Prevalenta sindromului de apnee obstructiva in somn creste dupa varsta de 40 ani si este de cca. 2% la femei si 4% la barbati, cu o crestere marcanta a prevalentei la persoanele care sforaie si la obezi. Se apreciaza ca 8 din 11 sforaitori au sindrom de apnee obstructiva in somn. La barbati boala este de 2 ori mai frecventa decat la femei.

Factori de risc: varsta: apare mai frecvent dupa varsta de 30 ani; sexul masculin: ASO e de 5 ori mai frecventa la sexul masculin; antecedentele familiale. Istoricul familial de apnee de somn creste riscul dezvoltarii acestei afectiuni; rasa neagra, hispanicii si populatia din Insulele Pacificului au risc de a face ASO. Afro-americanii dezvolta apnee de somn la varste mai mici decat rasa alba; deformarile coloanei vertebrale. Scolioza determina alterarea dinamicii respiratorii si favorizeaza aparitia apneei de somn; afectiuni care determina anomalii craniofaciale, precum sindromul Marfan si sindromul Down; menopauza; obezitatea circumferinta cefei mai mare decat 43 cm la barbat si 40 cm la femeie; surplusul tisular la nivelul cavitatii nazale, gurii sau faringelui care poate bloca sau diminua circumferinta cailor respiratorii; anomalii ale oaselor craniului la nivelul cavitatii bucale, nazale sau a faringelui; consumul de alcool sau medicamete (hipnotice sau sedative) inainte de culcare creste riscul aparitiei ASO; fumatul; dormitul pe spate; obiceiuri de somn proaste precum culcatul la ore si in locuri diferite; dezechilibrele hormonale precum hipotiroidismul sau acromegalia.

Simptome: sforaitul, somnolenta diurna excesiva, manifestata prin adormire in circumstante neadecvate in timpul meselor, al convesatiei sau sofatului, episoade de apnee, de mai mult de 5 ori pe ora (apnee moderata) sau de 50 de ori pe ora (apnee severa), somn agitat, in timpul noptii prezinta pauze respiratorii insotite de sufocare, gafaiala, transpiratii si dureri toracice, cefalee dupa trezire, la aproximmativ 50% din pacienti, arsuri la stomac sau gust acru in gura in timpul noptii, pacientii obezi prezinta edeme ale membrelor, treziri cauzate de urinarile frecvente (nicturie).

Profilaxie: evitarea consumului de alcool sau a medicatiei sedative, acestea produc o relaxare excesiva a musculaturii din peretii cailor aeriene astfel incat acestea nu mai sunt mentinute larg deschise, mentinerea unei greutati corporale adecvate printr-o dieta sanatoasa si program de exercitii fizice, pozitia corpului in somn pe o parte este eficienta in preventia aparitiei ASO usoare, renuntarea la fumat, ridicarea partii superioare a corpului in timpul somnului.