Sistemul imunitar are rolul de a identifica si combate in mod eficient substantele sau microorganismele straine, denumite in terminologia medicala patogeni acestia indiferent de natura lor, odata ajunsi in organism, secreta anumite toxine care au capacitatea de a afecta functionarea normala a diverselor organe vitale.
Sistemul imunitar este format din limfocite sau celule albe si anticorpi, proteine complexe din sange, cu rolul de a combate microorganismele straine, fagocite, celule care detin functia de a indeparta microoganismele straine combatute de limfocite. In plus, sistemul imunitar este sustinut de timus, splina, maduva spinarii si o retea de capilare si glande limfatice.
Imunitatea pune in joc mecanisme impotriva agresiunii agentilor exteriori: imunitatea mediata humoral (pe cale sangvina), in care anumite globule albe, limfocitele B, se transforma in plasmocite care fabrica anticorpi, si imunitatea mediata celular, in care alte globule albe, limfocitele T, intervin multumita secretiei diferitelor proteine, citokinele, si isi exercita proprietatile lor citotoxice. Pe masura ce inaintam in varsta, imunitatea scade, asa cum fenomenul de imbatranire afecteaza sistemul cardiorespirator si celelalte organe, la fel se intampla si cu sistemul imunitar, desi memoria imunologica devine mult mai bogata, organele limfoide se uzeaza o data cu inaintarea in varsta. Pe masura ce inaintam in varsta, in timpul aparitiei si evolutiei bolii, organismul acumuleaza suplimentar deseuri toxice rezultate, mai ales, din lupta sistemului imunitar cu agentii patogeni.
Structura sistemului imunitar: In componenta sistemului imunitar intra organe limfoide, celule si molecule. Organele limfoide sunt de doua tipuri: primare (timusul, maduva osoasa) si secundare (splina, ganglionii limfatici, apendicele, amigdalele). In organele limfoide primare se formeaza celulele sistemului imunitar - limfocitele T (timus) si limfocitele B (maduva osoasa). Limfocitele care au luat nastere in organele limfoide primare sunt depozitate in organele limfoide secundare, contactul cu o substanta straina nu se petrece insa niciodata la nivelul timusului si maduvei osoase, ci doar la nivelul organelor limfoide secundare.
Limfocitele B sunt celule care secreta molecule numite anticorpi sau imunoglobuline, astfel, limfocitele B produse de maduva osoasa ajung in ganglioni si splina, unde se transforma in plasmocite (cele care secreta anticorpii).
Factori de risc in scaderea apararii imunitare: varsta peste 65 de ani, stresul cronic sau sever (emotiile negative influenteaza serios apararea imuna), consumul exagerat de zahar, fumatul, dereglarea florei intestinale, deficitul de vitamina D, expunere la substante toxice, lipsa exercitiului fizic, obezitatea, alergii alimentare, lipsa de fier, cupru, zinc, seleniu, vitamine A ,C , B6 si E, lipsa acidului folic T, malnutritia, alcolismul cronic, consumul crescut de grasimi animale, drogurile, lipsa consumului de vegetale.
Alte cauze ale scaderii imunitatii sunt: Insomnia - slabeste rezistenta organismului fiind una dintre cele mai intalnite tulburari de sanatate, mai des intalnita in cazul femeilor, din cauza privarii de somn, corpul nu mai produce celulele necesare sistemului imunitar pentr a face fata infectiilor; SIDA (sindromul imunodeficientei dobandite); boala inflamatorie a intestinului; scaderea numarului de limfocite din limfa; transplantul de organe; medicamentele anti-respingere; aciditatea stomacala scazuta; malnutritia; cancerul; tulburarile genetice.
Simptome: stare de epuizare, chiar si atunci cand pacientul nu trebuie sa depuna un volum mare de munca sau efort fizic, infectii severe raceala sau gripa recurente, infectii recurente cu herpes simplex I,sau genital, inflamarea nodulilor limfatici, cancer.