Hernia de disc poate aparea in orice parte a coloanei vertebrale, de cele mai multe ori la nivelul inferior al coloanei (lombar). Uneori hernia de disc apare la nivelul gatului (cervical) si mai rar toracic. Cele mai frecvente hernii de disc sunt intalnite in portiunea inferioara a coloanei lombare, la nivelul discurilor L4 si L5. Protruzia discala este o alunecare unilaterala a discului spre canalul spinal si radacina nervoasa, cauzand durere, amorteala si slabiciune musculara pe acea radacina nervoasa pe care o afecteaza.
Hernia de disc este o afectiune a coloanei vertebrale tot mai des intalnita la omul modern, din cauza predispozitiei populatiei spre sedentarism si limitare la minim a efortului fizic.
Vertebrele (oasele care alcatuiesc coloana vertebrala) sunt unite intre ele prin discurile intervertebrale. Acestea sunt rotunde, platesi sunt alcatuite la periferie dintr-un inel fibros, iar central un nucleu pulpos (format dintr-un material gelatinos). Un disc sanatos este ca un amortizor, care confera coloanei vertebrale o protectie la socurile produse de miscari ample, cum ar fi fuga, saritul sau ridicarea unor greutati. Daca discurile sunt indemne, au rol de amortizare a socurilor si de a mentine coloana vertebrala flexibila. Cand aceste discuri se deterioreaza in urma accidentelor sau a imbatranirii, vor iesi in exterior sau se vor rupe, proces numit hernie de disc.
Hernia de disc poate aparea in orice parte a coloanei vertebrale, de cele mai multe ori la nivelul inferior al coloanei (lombar). Uneori hernia de disc apare la nivelul gatului (cervical) si mai rar toracic. Cele mai frecvente hernii de disc sunt intalnite in portiunea inferioara a coloanei lombare, la nivelul discurilor L4 si L5. Protruzia discala este o alunecare unilaterala a discului spre canalul spinal si radacina nervoasa, cauzand durere, amorteala si slabiciune musculara pe acea radacina nervoasa pe care o afecteaza.
Traumatizarea discului poate fi cauzata de: o tensionare puternica sau o presiune crescuta la nivel lombar. Uneori o intoarcere brusca sau chiar stranutul poate determina protruzia nucleului, activitatile zilnice care supun spatele unui stres, incluzand ridicari vicioase, expuneri prelungite la vibratii sau accidentari la sport.
Simptome: dureri, amorteli, care incep de la nivelul sezutului si se extind spre sold, glezna sau picior, slabiciune musculara in teritoriul deservit de nervul afectat, care uneori se resimte in ambele picioare, dureri la nivelul anterior al coapsei, pierderea controlului voluntar asupra evacuarii de urina si materii fecale si a capacitatii erectile,in sindromul numit "coada de cal"(compresiunea foarte puternica asupra radacinilor nervoase afecteaza centrii care controleaza aceste acte fiziologice).
Daca hernierea are loc la nivel cervical, durerea va aparea in brate, umeri sau in capul pieptului.
Durerea de picior (lombosciatica) cauzata de hernia de disc are urmatoarele caracteristici: apare de obicei la un singur picior, debutul este brusc in cazul unui traumatism sau gradat la varstnici si in cazul degenerarii progresive a discului intervertebral, poate fi continua sau in pusee, se accentueaza la tuse, stranut, defecatie sau la orice alt efort care implica contractia musculaturii abdominale si pelvine, se agraveaza in condtii de sedentarism prelungit, se amelioreaza partial sau chiar total in timpul mersului, pozitiei intinse sau altor pozitii care relaxeaza coloana si scad presiunea exercitata asupra discului herniat.
Cauze:
Hernierea unui disc este cauzata, in general, de degenerarea inelului fibros. Odata cu inaintarea in varsta, discurile incep sa piarda din lichidul care le ajuta sa-si mentina hidratarea si totodata pozitia normala. Volumul nucleului pulpos incepe sa scada cu timpul, presiunile nu mai sunt reapartizate uniform pe suprafata sa.
Hernia mai poate fi determinata si de traumatisme la nivelul coloanei (accidente sportive,rutiere sau de munca,caderi de la inaltime, expuneri prelungite la vibratii, miscari bruste, eforturi intense si sustinute fara antrenament prealabil) care genereaza fisurarea inelului fibros si impingerea nucleului pulpos in afara prin aceste fisuri.
Factori de risc: varsta inaintata, sexul masculin, antecedente de traumatisme interventii chirurgicale sau alte afectiuni sistemice, inflamatorii, tumorale, localizate la nivelul coloanei, care slabesc structura sa de rezistenta, activitati care cresc solicitarile exercitate asupra coloanei, exercitii fizice efectuate neregulat, care implica mult coloana dupa o perioada lunga de inactivitate, fumatul -nicotina scade capacitatea discului intervertebral de a prelua din sange substantele nutritive necesare, obezitatea - creste presiunea exercitata asupra discurilor, in special cele de la nivel lombar.
Spondiloza cervicala este o afectiune degenerativa a coloanei vertebrale, localizata la nivelul vertebrelor cervicale si a discurilor intervertebrale. Cunoscuta si sub denumirea de osteoartrita cervicala, afectiunea survine in general la persoanele cu varste peste 40 ani si evolueaza in timp. Desi spondiloza cervicala afecteaza ambele sexe in mod egal, la barbati survine mai devreme decat la femei.
Spondiloza este o afectiune comuna degenerativa a coloanei vertebrale cervicale si lombare. Este cauzata cel mai adesea de modificarile asociate cu inaintarea in varsta a discurilor intervertebrale. Spondiloza cervicala este rezultatul degenerarii discului intervertebral. Pe masura ce acesta se uzeaza cu varsta se fragmenteaza, pierde hidratarea si sufera colaps.
Simptome: gatul incremenit, dureros, durere in umar, brat sau in piept, amorteli sau furnicaturi in brate, maini, picioare, slabiciunea mainilor si picioarelor, lipsa coordonarii, dificultati la mers, reflexe anormale.
Mielopatia spondilozica cervicala apare ca rezultat al mai multor factori fiziopatologici. Acestia sunt statico-mecanici, dinamic-mecanici, ischemia maduvei spinarii si leziunile asociate intinderilor. Pe masura ce se dezvolta osteofitele ventrale spatiul maduvei spinarii devine micsorat cu dezvoltarea mielopatiei.
Simptome: cefalee, durere in umar, durere suboccipitala, simptome radiculare si mielopatie spondilotica cervical.
Frecvent, intervin modificari degenerative asociate ale articulatiilor, hipertrofia ligamentului galben si osificarea ligamentului longitudinal posterior. Toate acestea contribuie la compresia structurilor nervoase senzitive si determinarea diferitelor sindroame clinice. Modificarile spondilozice sunt observate frecvent la populatiile in varsta, totusi doar un procent redus de pacienti afectati prezinta modificari radiografice simptomatice.
Cauze naturale. Ocupatiile actuale sedentare si stationare, utilizarea mijloacelor de transport, mediul poluant, consumul substantelor nocive, radiatiile electrice, ultravioletele si altele, dauneaza mult vitalitatii si starii noastre de sanatate. Poluarea solului, apei si aerului a daunat atat de mult compozitiei substantelor minerale, incat in zilele noastre nu se mai regasesc in natura la fel cum erau in urma cu un secol.