×

Glaucom

Produse Naturiste pentru Glaucom Glaucomul reprezinta un grup de boli care afecteaza nervul optic si pot conduce la pierderea ireversibila a vederii. Este, de obicei, asociat cu cresterea presiunii fluidului din ochi. Toate formelede glaucom pot afecta nervul optic si pot conduce la pierderea vederii, chiar la orbire, daca sunt netratate.

Glaucom

Forme:

a) Glaucomul cu unghi deschis este cea mai frecventa forma de glaucom. In aceasta forma, nervul optic este doar usor lezat, de obicei provocand pierderea gradata a vederii. Pot fi afectati ambii ochi in acelasi timp, cu toate ca, de obicei, unul este mai afectat decat celalalt. In glaucomul cu unghi deschis nu exista un blocaj fizic si structurile ochiului par normale,dar drenarea fluidelor nu e niciodata adecvata ca sa tina presiunea intraoculara la un nivel normal. Cele mai pronuntate simptome ale glaucomului cu unghi deschis sunt pierderea treptata sau "intunecarea" vederii periferice si descresterea marcata a vederii nocturne sau abilitatea ochiului de a se acomoda in intuneric.

Simptome:dureri de cap cronice (adesea false dureri de cap din cauza hipertensiunii), pierderea treptata a vederii periferice

b) Glaucomul cu unghi inchis acopera 15% din toate cazurile. In aceasta forma de glaucom, partea colorata a globului ocular (irisul) si cristalinul blocheaza circulatia tumorii din camerele globului ocular, facand ca presiunea intraoculara sa creasca si astfel sa comprime sistemul de drenare (sistemul de trabecule) al ochiului. Acest lucru poate cauza pierderea brusca a vederii insotita de durere, eritem (inrosire) la inceput doar la nivelul unui singur ochi. Alte simptome care apar sunt greata si varsaturi. Un anume subtip de glaucom cu unghi inchis este de cele mai multe ori o situatie de urgenta care necesita tratament imediat pentru a se preveni lezarea definitiva a ochiului

Exista doua tipuri de glaucom congestiv: acut si cronic.

In realitate este vorba de aceeasi forma, care insa evolueaza diferit de la un anumit stadiu.

Glaucomul congestiv afecteaza in special femeile intre 45-60 ani.

Stadii de evolutie :

Stadiul prodromal (perioada de invazie) se manifesta prin tulburari vizuale tranzitorii, ce consta in: vederea in cercuri colorate (curcubeu) in jurul surselor de lumina. Acest simptom apare din cauza edemului corneean provocat la cresterea tensiunii oculare; intetosari periodice ale vederii; dureri oculare si perioculare, mai ales dimineata.

Simptomele acestea dureaza cateva minute si apoi dispar fara urme. La inceput prodroamele sunt rare, apoi devin din ce in ce mai frecvente. Modificarile oculare obiective ale acestui stadiu sunt putin marcate si constau in : mitriaza moderata, diminuarea camerei anterioare, opalescenta corneei datorita edemului.

Simptome care sunt prezente in timpul prodroamelor cand si tensiunea ocualara este crescuta.

Simptome precoce: alterarea adaptarii la intuneric si aparitia unui scotom care pleaca din pata oarba inconjurand, in sectorul nazal punctul defixatie (scotom Bjerrum).

Primele semne de boala (prodroamele) sunt produse deseori de insomnie, de presiune psihica, oboseala, enervari, alimentatie abundenta, utilizarea locala sau generala de atropina. Acest stadiu poate dura luni sau ani.

Glaucomul congenital este o forma rara de glaucom care apare la nastere la unii copii. Glaucomul care apare in primii ani de viata se numeste glaucom infatil. Copiii cu glaucom congenital sau infantil au de cele mai multe ori au ochii congestionati, prezentand sensibilitate la lumina si lacrimare excesiva. Aceste simptome apar dupa varsta de 6 luni chiar un an dupa nastere. Daca problema nu este detectata din timp si tratata poate sa apara scadere severa a acuitatii vizuale sau chiar orbire. Persoanele cu varsta dupa 3 ani si adultul tanar pot prezenta o astfel de forma de glaucom numit glaucom juvenil.

Simptome: ochi plini de lacrimi sau o sensibilitate la lumina (a copilului) , unul sau ambii ochi congestionati, indicand ca zona transparenta a ochiului (corneea) a suferit o leziune, marirea globilor oculari datorita cresterii presiunii intraoculare, avand un aspect exoftalmic (ochi protruzivi). Acest lucru nu apare la adulti. prurit (mancarime) sau senzatie de nisip in ochi sau inchiderea ochilor in cea mai mare parte de timp.

Cauze: Stres, probleme de nutritie, diabetul, hipertensiunea.

Glaucomul a mai fost asociat cu deficienta de oxid de azot, esential pentru sanatatea vaselor de sange. Problemele de colagen,cea mai abundenta proteina din corpul uman, au fost legate de glaucom. Anomalii ale colagenlui si tesutului din spatele ochiului contribuie la "infundarea" tesuturilor cu fluide intraoculare care, in mod normal, sunt drenate. Rezulta cresterea presiunii interne in ochi, ceea ce conduce la glaucom si la pierderea vederii.

Factorii de risc: istoric familial de glaucom, varsta peste 45 ani, diabet, istoric de presiune intraoculara crescuta, tulburare de vedere la distanta (miopie de grad inalt), tulburare de vedere aproape (hipermetropia), utilizarea cortizonului (steroizi), fie in ochi, fie sistemic (oral sau injectabil).

Cauze naturale. Ocupatiile actuale sedentare si stationare, utilizarea mijloacelor de transport, mediul poluant, consumul substantelor nocive, radiatiile electrice, ultravioletele si altele, dauneaza mult vitalitatii si starii noastre de sanatate. Poluarea solului, apei si aerului a daunat atat de mult compozitiei substantelor minerale, incat in zilele noastre nu se mai regasesc in natura la fel cum erau in urma cu un secol.