×

Fibroza pulmonara

Produse Naturiste pentru Fibroza Pulmonara Fibroza pulmonara se caracterizeaza printr-o modificare ireversibila a structurii parenchimului pulmonar, care se sclerozeaza din cauza producerii in exces de tesut conjunctiv. Fibroza pulmonara apare in faza terminala a diferitelor patologii ale plamanilor si, in principal, se manifesta prin dispnee progresiva.
  • - 100 %
  • Olimpiq Jubileum SXC 250% - 120/120 cps

    TRANSPORT GRATUIT
    869 lei lei
    Reducere 100 %

    Biostem

    TRANSPORT GRATUIT
    560 lei

    Eur O2 Imun Forte

    159 lei

    Nu mai face parte din oferta noastra

    Noni Original Integral

    100 lei

    Nu mai face parte din oferta noastra

    Fibroza pulmonara este cunoscuta si sub numele de boala pulmonara intestitiala. Plamanii pacientului cu fibroza pulmonara sunt rigizi din cauza cicatrizarii a fibrozarii tesuturilor pulmonare dintre sacii de aer (intestitiu). Tesutul cicatrizat se afla in imposibilitate de a transporta oxigenul. Cicatrizarea tesutului pulmonar influenteaza negativ capacitatea expansiva a plamanilor si volumele de gaz implicate in respiratie, cu perturbarea schimbului gazos si a ventilatiei. Afectarea consecutiva a circulatiei pulmonare deterioreaza, cu timpul, functia cardiaca.

    Fibroza pulmonara reprezinta stadiul terminal a peste 200 de patologii pulmonare interstitiale - procese inflamatorii cronice ale tesutului pulmonar. In aceasta categorie intra atat afectiunile primare ale plamanilor, cat si deficientele multiorganice cu implicare pulmonara.

    Fibrozele pulmonare sunt clasificate astfel:fibroze pulmonare idiopatice;fibroze pulmonare produse de defecte alveolare difuze;fibroze pulmonare produse de boli sistemice (colagenoze).

    Simptome: tuse uscata, dispnee (respiratie scurta), stare de oboseala, scaderea in greutatate fara motiv, dureri musculare si articulare.

    Factori de risc: varsta, sexul - barbatii sunt mai predispusi de a manifesta fibroza pulmonara, decat femeile, toxinele - persoanele care lucreaza in industria miniera, agricultura sau constructii prezinta un risc crescut de a dezvolta fibroza pulmonara, radiatiile si chimioterapia - tratamentul cu radiatii in zona toracelui sau utilizarea unor medicamente in chimoterapie sporesc riscul aparitiei fibrozei pulmonare, refluxul acid apare atunci cand acizii din stomac fac calea inversa, in sus, spre esofag. Boala de reflux gastroesofagian joaca un rol important in aparitia fibrozei pulmonare, infectiile pulmonare grave, cum ar fi tuberculoza si pneumonia pot provoca leziuni pulmonare permanente.

    Exista boli care afecteaza tesuturile la nivelul intregului organism, nu doar ale plamanilor, cum sunt: lupusul eritematos sistemic, artrita reumatoida, dermatomiozita, poliomielita, sindromul Sjogren si sarcoidoza. In cazuri rare, sclerodermia este asociata cu o forma deosebit de grava de fibroza pulmonara.

    a) Fibroze pulmonare idiopatice

    Desi cauzele fibrozei pulmonare idiopatice nu sunt cunoscute, cercetatorii au descoperit anumitii factori care cresc riscul dezvoltarii acestei boli: Fumatul - Afectiunea apare cu predispozitie in randul fumatorilor si persoanelor care au renuntat la acest viciu; Factorii genetici - O forma grava de fibroza pulmonara idiopatica a fost identificata in cadrul anumitor familii; Virusurile - Mai multe persoane au raportat simptome ale fibrozei pulmonare dupa o infectie virala, mai ales daca a fost cauzata de un virus herpetic, precum Epstein-Barr (provoaca mononucleoza).

    b) Fibroze pulmonare produse de defecte alveolare difuze

    Fibroza pulmonara poate fi determinata si de un defect alveolar difuz. Alveolele pulmonare sunt cele mai mici unitati functionale la nivelul carora se desfasoara schimbul gazos, prin intermediul unei membrane foarte subtiri. Ele pot fi deteriorate prin actiunea urmatorilor factori: reactii alergice: pneumonia fermierului; agenti patogeni: bacterii sau virusi;aburi si gaze otravitoare; pulberi anorganice, cum ar fi cristalele de quarz (silicoza) sau fibre de azbest (azbestoza); citostatice, chemoterapie, de obicei medicamente folosite in tratamentul neoplaziilor; stop cardiac, ionizari, uremie (acumularea de substante toxice in sange in caz de insuficienta renala).

    c) Fibroze pulmonare produse de boli sistemice (colagenoze)

    Bolile sistemice si colagenozele sunt caracterizate de modificari ale productiei de colagen care apar in principiu in tot organismul. Cel mai des sunt afectate tesuturile cu un continut ridicat de colagen: pielea, musculatura sau articulatiile. Boala se poate extinde la nivelul tesutului pulmonar. In cazul lupusului eritematos sistemic, riscul de fibroza pulmonara este de 60%, iar in cazul sclerodermiei, de 50%. Alte colagenoze, care duc insa mai rar la fibroza pulmonara, sunt sindromul Sharp, sindromul Sjoegren sau artrita reumatoida.

    Complicatii:

    Cazurile grave de fibroza pulmonara pot conduce la insuficienta respiratorie, urmata de moarte prin asfixiere.

    Fibroza pulmonara idiopatica, de exemplu, are un prognostic negativ, intrucat evolueaza fatal in cativa ani si nu raspunde la medicatie. Speranta medie de viata dupa diagnosticarea fibrozei pulmonare este de aproximativ 5 ani. Exista si cazuri cu evolutie marcata, cand bolnavii supravietuiesc cel mult un an sau, dimpotriva, cazuri in care speranta de viata nu este deloc limitata.

    Daca nu este tratata la timp, fibroza se asociaza cu cianoza vizibila, din cauza aportului insuficient de oxigen. Hipoxia cronica se manifesta prin degete de tobosar (bombate) si unghii in forma de sticla de ceasornic. Cresterea presiunii pulmonare duce la insuficienta cardiaca dreapta (cor pulmonale), cand forta de pompare a inimii trebuie sa invinga presiunea crescuta a sangelui la nivel pulmonar.

    Cauze naturale. Ocupatiile actuale sedentare si stationare, utilizarea mijloacelor de transport, mediul poluant, consumul substantelor nocive, radiatiile electrice, ultravioletele si altele, dauneaza mult vitalitatii si starii noastre de sanatate. Poluarea solului, apei si aerului a daunat atat de mult compozitiei substantelor minerale, incat in zilele noastre nu se mai regasesc in natura la fel cum erau in urma cu un secol.