×

Constipatie

Produse Naturiste pentru Constipatie Constipatia reprezinta eliminarea dificila sau neregulata a unui scaun dur, uscat, ca rezultat al alimentelor care se misca incet prin intestinal gros. In majoritatea cazurilor, constipatia apare din cauza insuficientei de cantitati de fibre si lichide din dieta. In mod obisnuit, numarul de scaune considerat a fi in limitele normalului variaza intre un scaun la una sau doua zile.

Noni Original Integral

100 lei

Nu mai face parte din oferta noastra

Aproape fiecare persoana poate avea scaune mai rare decat in mod obisnuit, in majoritatea cazurilor constipatia fiind temporara si nu este grava. Constipatia acuta sau subacuta la persoanele in varsta necesita investigatii suplimentare pentru o eventuala leziune colonica obstruanta.

Constipatia, la copii, este definita ca scaune dure care determina disconfort si este cel mai adesea cauzata de lipsa fibrelor dietare.

Constipatia cronica poate contribui la declansarea infectiilor urinare si enurezisului (urinare in pat). Constipatia usoara poate fi tratata prin cresterea cantitatii de fibre in dieta si asigurarea unei hidratari eficiente. Modificarea stilului de viata este importanta. Asezarea pe toaleta de 5-10 minute dupa masa ajuta la relaxarea tractului digestiv si formarea unei rutine de defecare cu, care corpul se obisnuieste. Daca constipatia nu dispare prin dieta se poate recurge la medicamente care cresc peristaltismul colonic si inmoaie scaunul.

Constipatia este clasificata in doua categorii: habituala si simptomatica.

1. Constipatia habituala este o boala care se manifesta printr-o evacuare intârziata si insuficienta a continutului intestinal. Bolnavul are scaune rare, la 2-4 zile, in cantitate redusa. Constipatia este in general o tulburare functionala (constipatia obisnuita, habituala), provocata fie de scaderea tonicitatii musculaturii intestinale (constipatia atona), fie de contractura acestei musculaturi (constipatie spastica). Ea este cauzata de tulburari functionale motorii a colonului (miscari propulsive ineficiente) la care se adauga tulburari in actul defecatiei (inhibitie voita sau reflexa a defecatiei), sedentarismul, dieta saraca in fibre alimentare, conditii de igiena. Este intalnita mai ales in randul femeilor. Constipatia habituala poate provoca dureri de cap, indispozitie, lipsa de apetit.

Lipsa activitatii zilnice fizice poate conduce la constipatie si este mai frecventa la batrani.

Unele medicamente pot cauza aparitia constipatiei: analgezicele, narcoticele, antiacidele pe baza de aluminiu si calciu, blocantele canalelor de calciu, medicamentele antiparkinsoniene, antispasmodicele, antidepresive, suplimentele de fier, diureticele, anticonvulsivantele.

In timpul sarcinii femeile pot fi constipate din cauza schimbarilor hormonale sau prin compresia uterina pe intestine. Persoanele in varsta pot afecta miscarile intestinale prin incetinirea metabolismului prin activitate intestinala scazuta si hipotonie musculara.

2. Constipatia simptomatica se instaleaza in cursul unor afectiuni, precum : afectiuni ano-rectale: fisuri anale, stenoza anala, prolaps, abces perianal, rectocel, tumori; afectiuni colonice: sindrom de intestin iritabil, diverticuloza, tumori, stricturi, boala Crohn, rectocolita ulcero-hemoragica, ischemie colonica, tuberculoza, hernii, volvulus,endometrioza; cauze pelvine: sarcina, postpartum, tumori uterine, ovariene, endometrioza; boli neuromusculare: boala Hirschprung, neuropatie autonoma, boala Chagas, pseudo-obstructia intestinala, accident vascular cerebral, tumori cerebrale, tabes,scleroza multipla, Parkinson, dermatomiozita, LES; boli metabolice: diabet, uremie, hipercalcemie, hipotiroidism, feocrocitom; boli psihice: depresie, anorexie nervoasaToate formele clinice de constipatie au simptome comune: dureri pe topografie colonului, varsaturi, senzatie de plenitudine, greturi, anorexie, eructatii, pirozis, astenie psihica, insomnie, meteorism, flatulenta, cefalee, ameteli, astenie fizica.

Afectiunile care pot determina aparitia constipatiei sunt disfunctiile neurologice, metabolice si endocrine si afectiunile sistemice care includ si organele digestive. Aceste dereglari pot incetini miscarea materiilor fecale prin colon, rect sau anus.

Bolile care pot cauza constipatie: Boala Parkinson, Sindromul Down, scleroza multipla, accidentele vasculare cerebrale, traumatisme ale coloanei vertebrale, pseudo-obstructia intestinala idiopatica cronica, diabetul zaharat bolile glandei tioride - hiper- si hipotiroidia, hipercalcemia, uremia.

Bolile sistemice cu afectarea tubului digestiv care pot cauza aparitia constipatiei: Lupusul eritematos sistemic, sclerodermia, amiloidoza

Constipatia poate duce, uneori, si la complicatii: fisuri anale, hemoroizi, prolaps rectal, hernii abdominale.

Profilaxie: respectarea orelor de masa, evitarea sedentarismului, practicarea exercitiilor de gimnastica sunt eficiente in tonificarea musculaturii intestinale, dieta trebuie sa fie echilibrata si sa contina fibre alimentare suficiente.