×

Colon iritabil

Produse Naturiste pentru Colon Iritabil Colonul iritabil reprezinta o boala functionala caracterizata prin tulburari de tranzit, care consta, in general, din alternanta diareei cu constipatia, dureri abdominale difuze (crampe), uneori emisia de mucus. Majoritatea pacientilor cu sindromul de colon iritabil (SCI) prezinta rapid dupa ingestia de alimente, simptome care includ dureri abdominale, constipatie, diaree (sau perioade de constipatie alternand cu perioade de diaree), balonare si distensie abdominala. 

Noni Original Integral

100 lei

Nu mai face parte din oferta noastra

Noni Original Integral - Pachet 2x1L

200 lei

Nu mai face parte din oferta noastra

Noni Original Integral - Pachet 3x1L

300 lei

Nu mai face parte din oferta noastra

Noni Original Integral - Pachet 4x1L

400 lei

Nu mai face parte din oferta noastra

Colon Iritabil

Numita si colopatie functionala, aceasta afectiune este confundata frecvent cu colita, care este de fapt o boala mult mai grava, care antreneaza inflamarea colonului. In schimb, SCI nu este insotit de procese inflamatorii si nu este provocata de o infectie sau de o alta boala. Sindromul colonului iritabil nu este o boala propriu-zisa, ci mai degraba o tulburare functionala, care afecteaza diferite portiuni ale tubului digestiv.

Colonul iritabil se manifesta prin modificarea tranzitului intestinal: fazele de contractie si de relaxare a muschilor intestinali sunt fie prea rapide, antrenand episoade de diaree, fie prea lente, cauzand constipatie. Simptomele, mai mult sau mai putin grave, pot fi intermitente sau pot persista toata viata. Spre deosebire de colita si de boala Crohn, colonul iritabil nu antreneaza un risc crescut de cancer colorectal.

Cauze: stresul-care perturba motilitatea intestinala (contractia musculaturii care este reglata nervos si hormonal). Pe fondul acestor tulburari apar contractii dureroase fara a avea ce propulsa in interiorul intestinului. Unii pacienti, diagnosticati cu sindromul de colon iritabil, au indicat faptul ca durerea abdominala creste in intensitate in timpul stresului emotional sau dupa ce mananca anumite alimente.

Infectia bacteriana a tractului gastrointestinal. Tratamentul antibiotic poate perturba flora microbiana, devenind un factor declansator al sindromului de colon iritabil.

Simptome: tulburari de tranzit intestinal: constipatie sau diaree, uneori in alternanta, balonare si flatulenta - acumulare excesiva de gaze la nivelul intestinului si evacuarea abundenta a acestora, colici si dureri abdominale care se manifesta cu intermitente sau sub forma unei dureri surde permanente - senzatie imperioasa de defecare, evacuare incompleta.

Caracteristice pentru sindromul de colon iritabil sunt fecalele amestecate cu mucus. Deseori, aceasta se constata la constipatie, unde scaunele sunt eliminate cu o cantitate crescuta de mucus ca dovada clara a iritatiei la nivelul peretelui colonului. Senzatia de plin dupa ingestia unei cantitati mici de mancare, regurgitare excesiva, greata, reflux gastroesofagian.

Colonul iritabil poate fi confundat ca simptome cu alte boli:

Boli inflamatorii intestinale, cancer de colon, parazitoze intestinale, diareea dupa antibiotice, alergiile alimentare, intolerantele digestive, malabsorbtia sarurilor biliare, sindromul postcolecistectomie, colita, ischemia mezenterica, pseudoocluzia intestinala, mega-dolicocolonul, pancreatita cronica, cancerul de pancreas, endometrioza, boli ale glandei tiroide, intoxicatia cu plumb, porfiria acuta intermitenta.

Reguli pentru a preveni constipatia: consum crescut de fructe (mere, pere, zmeura), de legume (mazare, varza de Bruxelles), tarate de grau, cereale, paine integrala si graham, consumul crescut de lichide, program regulat de exercitii fizice: mersul pe jos, ciclismul sau inotul mentin tranzitul intestinal.

In caz de diaree trebuie limitat consumul sau eliminate: alcoolul, tutunul, cafeina continuta in cafea, ceai negru, cola si ciocolata, alimentele care baloneaza, precum: fasolea, broccoli, varza si merele, alimentele bogate in lactoza: laptele, branza sau smantana, alimentele condimentate ca salsa sau alte mancaruri traditonale cu boia iute, citricele care au continut crescut de acid, alimentele grase.