×

Colita

Produse Naturiste pentru Colita Colita reprezinta o inflamatie a intestinului gros. Boala este, de cele mai multe ori, cronica, evolueaza lent, cu perioade de sanatate aparenta, intrerupte de agravari episodice, provocate de abateri de la regim, emotii, stari de enervare, frig. Toate tipurile de colita sunt asociate cu inflamatia colonului. Prezenta durerilor abdominale si a diareei cu sau fara sange in scaun impune diagnosticarea corecta a tipului de colita, deoarece tratamentele difera de la caz la caz.

Noni Original Integral

100 lei

Nu mai face parte din oferta noastra

Aloe Ferox

40 lei

Nu mai face parte din oferta noastra

Colita

Cauzele acestei boli sunt diferite, in functie de tipul colitei, acute sau cronice.

Colita acuta poate fi: de origine infectioasa: bacteriana, virala sau parazitara; de origine medicamentoasa, mai ales din cauza laxativelor iritante sau din cauza unui tratament prelungit cu antibiotice; consecinta unei radioterapii (colite post-radioterapice) sau a unei ischemii (insuficienta circulatorie a peretelui intestinal).

Tipuri de colita:

1)Colita infectioasa: acest tip de colita apara din cauza ingerarii unor bacterii, precum: campylobacter, shigella, e. coli, salmonella. Aceste infectii, cu exceptia celei provocate de campylobacter, se manifesta prin diaree cu sange care ulterior conduce la deshidratarea organismului. Simptome similare pot fi observate in cazul infectiilor virale si a celor parazitare, desi infectiile virale gastrointestinale se manifesta predominant la nivelul intestinului subtire si nu la nivelul colonului.
Colita poate aparea si din cauza administrarii unor antibiotice indicate pentru tratarea infectiilor din corp. Antibioticul scade numarul bacteriilor normale din colon si permite suprapopularea acestuia cu alte bacterii, care pot declansa colita - adesea este implicata bacteria numita Clostridium difficile, care produce toxine si provoaca diaree asociata cu febra.


2)Colita ischemica apare preponderent in randul persoanelor varstnice si este intotdeauna o conditie non-ocluziva in care mecanismul exact al ischemiei este greu de precizat, iar tabloul clinic este dependent de severitatea si evolutia ischemiei.
Manifestari: durere abdominala inferioara, rectoragia si hipotensiunea arteriala asociate cu dilatarea colonului si semne de peritonita in cazurile grave. Colita ischemica subacuta reprezinta cea mai frecventa varianta de colita ischemica. Ea produce grade mai reduse de durere si sangerare care sunt prezente mai multe zile.


3)Bolile inflamatorii intestinale
Colita ulcerativa si boala Crohn sunt cele doua tipuri de boli inflamatorii intestinale care conduc la aparitia colitei. Colita ulcerativa debuteaza in rect si colonul sigmoid si in timp progreseaza de-a lungul colonului ascendent si transversal. Este considerata a fi o boala cauzata de hiperactivitatea sistemului imunitar (raspuns imun anormal impotriva bacteriilor saprofite care exista in mod firesc in intestinul gros).
Manifestari: dureri abdominale, sangerari, diaree.
Boala Crohn este o boala inflamatorie cronica cu localizare la nivelul peretelui tractului digestiv, putand afecta teoretic orice segment de la esofag pana la anus, dar in special portiunea distala a intestinului subtire (ileita terminala) si colonul, caracterizata prin leziuni inflamatorii ulcerative transmurale ce pot determina complicatii de tipul stricturilor sau fistulelor. Boala Crohn este boala adultului tanar (15 - 30 ani), dar poate si intalnita si la varste mai inaintate, cu incidenta egala la femei si barbati.
Manifestari:diaree cronica neinfectioasa, dureri abdominale recurente, sangerari rectale, febra prelungita, alterarea starii generale artralgii - frecvent lombalgii (dureri de spate), scadere in greutate. Boala Crohn are, cel mai frecvent, o evolutie cronica cu atenuari si recaderi, cu remisiuni de durata saptamanilor, lunilor sau anilor, intercalate de exacerbari severe.


4)Colite microscopice: exista doua tipuri de colite microscopice:colita colagenoasa si limfocitara.
Indiferent de tip, aceste colite se manifesta prin modificari inflamatorii la nivelul colonului (fara alte transformari sau ulceratii ale mucoasei).
Caracteristicile colitelor microscopice:nu sunt frecvent intalnite, pot fi incadrate in segmentul bolilor autoimune, se manifesta mai ales la femeile in varsta, simptomul caracteristic este diareea apoasa.


5)Colita chimica
Inhalarea substantelor chimice conduce la aparitia inflamatiei colonului. Una dintre reactiile negative ale clismei este tumefierea mucoasei colonului cauzata de substante chimice agresive.


6)Colita ulceroasa este o inflamatie cronica a intestinului gros (colon). De obicei, afecteaza partea stanga a colonului (colonul sigmoid) si rectul. Colita ulceroasa este strans inrudita cu o alta boala inflamatorie a intestinelor, numita boala Crohn. Ele se mai numesc in mod frecvent boli inflamatorii ale intestinelor. Colita ulceroasa si boala Crohn sunt cauzate de activarea anormala a sistemului imunitar in intestine. La persoanele cu boala Crohn si cu colita ulceroasa, sistemul imunitar este activat in mod anormal si cronic, in absenta oricarui invadator cunoscut.
Factori de risc: ereditatea, mediul (apare preponderent la persoanele care locuiesc in orase si in tari industrializate), antibiotice (terapia cu antibiotice poate duce la colita acuta sau la colita pseudomembranoasa, o boala deosebit de grava).
Simptome: hemoragia rectala si diareea, dar exista o gama larga de simptome la pacientii cu aceasta boala. Colita ulceroasa poate fi deasemenea definita dupa portiunea de intestin gros afectata: rectul (proctita), partea stanga a colonului (colita distala), sau intregul colon (colita extensiva sau pancolita).
Proctita ulceroasa reprezinta inflamarea care e limitata la rect. Singurul semn al bolii poate fi, in cazul unora, hemoragia rectala. Altii pot avea dureri rectale si o senzatie de urgenta - tenesme (o senzatie de golire ineficienta a intestinelor).
Proctosigmoidita implica inflamarea rectului si a colonului sigmoid (un segment scurt al colonului legat de rect). Simptomele de proctosigmoidita includ hemoragii rectale, senzatia de urgenta sitenesme. Unii pacienti cu proctosigmoidita au si diaree hemoragica si dureri.
Colita distala implica inflamatii care incep de la rect si se extind spre partea stanga a colonului (colonul sigmoid si colonul descendent).
Simptome: diareea hemoragica, crampe abdominale, pierdere in greutate, dureri abdominale pe partea stanga.
Pancolita se refera la inflamatia care afecteaza intregul colon (partea dreapta, partea stanga, colonul transvers si rectul).
Simptome: diareea hemoragica,dureri abdominale si crampe, pierderea in greutate, oboseala, febra, transpiratii nocturne.
Colita fulminanta este o forma rara, dar severa de pancolita, afectand intregul colon.
Manifestari: deshidratare, dureri abdominale severe si diaree prelungita cu hemoragie.
Colita de fermentatie este o afectiune a tubului digestiv, cu localizare in prima portiune a intestinului gros (numita si colon ascendent). In mod normal, la nivelul colonului exista o flora de fermentatie care are rolul de a dizolva materiile ajunse in aceasta portiune a tubului digestiv si a le pregati pentru excretia lor prin procesul de defecatie. Persoanele cu colita de fermentatie manifesta scaune diareice albicioase, cu mucus si decolorate. De asemenea, aceste scaune anormale se insotesc de o emisie de gaze nefetide si de o reactie acida ce poate irita regiunea perianala.