×

Colesterol ridicat

Produse Naturiste pentru Colesterol Ridicat Colesterolul reprezinta o substanta moale, grasoasa, care se gaseste in sange si in toate celulele corpului. Colesterolul este un compus lipidic cu structura chimica de sterol (combinatie de steroid si alcool)  ce intra in compozitia membranelor celulare din tesuturile animale (ficat, maduva spinarii, creier), dar se gaseste si in plante (uleiul de arahide, uleiul de palmier).

Detoxamin

TRANSPORT GRATUIT
272 lei

Obegrass

96 lei

Nu mai face parte din oferta noastra

Eur O2 Diet

159 lei

Nu mai face parte din oferta noastra

Noni Original Integral

100 lei

Nu mai face parte din oferta noastra

Extracte Esentiale

89 lei

Nu mai face parte din oferta noastra

Revidox

191 lei

Nu mai face parte din oferta noastra

Colesterol Ridicat

Cea mai mare parte din colesterol este sintetizata in organism (ficatul fiind principalul loc de producere a colesterolului), doar o mica parte provine din alimentatie.

Colesterolul participa la diferite procese metabolice, in compozitia unor hormoni (estrogeni, testosteron), vitaminei D, bilei. Organismul uman avand nevoie de colesterol pentru a functiona corect. Colesterolul contribuie la formarea peretilor celulelor, a unor hormoni, precum si la asigurarea de energie necesara organismului, nivelul crescut al colesterolului in sange numindu-se hipercolesterolemie.

Colesterolul in exces se depune in peretii vaselor de sange care hranesc inima, creierul, precum si alte organe, formand niste depozite dure, care scad elasticitatea vaselor, acestea devenind ingrosate si rigide. Acest proces se numeste ateroscleroza si determina ingustarea vaselor de sange, cu ingreunarea circulatiei sangelui. Daca un cheag de sange se formeaza in interiorul sau pe suprafata placii de aterom, artera se blocheaza si determina aparitia infarctului miocardic sau a accidentului vascular cerebral. Colesterolul circula inglobat in agregate macromoleculare, particule complexe numite lipoproteine (produse în ficat) .

Exista mai multe tipuri de lipoproteine, fiecare afectand, in mod diferit, procesul de ateroscleroza si in particular cardiopatia ischemica.

1. Lipoproteinele cu densitate mica (LDL) transporta colesterolul "rau", principala sursa utilizata in cresterea leziunilor de ateroscleroza, astfel, cu cat cantitatea de LDL-colesterol din sange va fi mai mare, cu atat riscul de aparitie si progresie al cardiopatiei ischemice va fi mai mare. Nivelele optime ale LDL-colesterolului sunt mai mici de 160 mg/dl pentru adultul tanar, mai mici de 130 mg/dl pentru persoanele care asociaza alti factori de risc cardiovascular si mai mici de 100 mg/dl pentru persoanele cu cardiopatie ischemica manifesta.

2. Lipoproteinele cu densitate mare (HDL) reprezinta colesterolul "bun". HDL transporta colesterolul din anumite parti ale corpului spre ficat, impiedicand in acest mod, depunerea acestuia in peretii arterelor. Cu cat nivelul HDL-colesterolului din sange este mai mare, cu atat riscul de cardiopatie ischemica este mai mic, nivelul optim de HDL - colesterol fiind de aproape 45 mg/dl pentru barbati si in jur de 55 mg/dl pentru femei. Exista un risc crescut de cardiopatie ischemica atunci cand nivelul de HDL-colesterol este sub 35 mg/dl.

3.Trigliceridele (TG) reprezinta atat o forma de transport a lipidelor in sange, cat si principala forma de depozitare a lor in tesutul adipos. Cresterea nivelului TG in sange nu produce ateroscleroza, dar, datorita faptului ca lipoproteinele bogate în trigliceride sunt bogate si in colesterol, cresterea TG poate fi implicata in aparitia procesului de ateroscleroza si cardiopatie ischemica.

Nivelul de colestrol este masurat printr-un test de sange: Colesterol total (sange)

In cazul adultilor: Colesterolul crescut atinge un nivel egal sau mai mare de 240 mg/dl; Colesterolul la limita (borderline crescut) se situeaza intre valorile 200 si 239 mg/dl; Un nivel bun al colesterolului este mai mic de 200 mg/dl;

In cazul copiilor: Colesterolul crescut atinge un nivel egal sau mai mare de 200 mg/dl; Colesterolul la limita (borderline crescut) se situeaza intre valorile 170-199 mg/dl; Un nivel bun al colesterolului este mai mic de 170 mg/dl;

Factori de risc: dieta - stresul - varsta si sexul - greutatea - lipsa de activitate - starea generala de sanatate.

Cresterea colesterolului total se poate intalni in: hipotiroidism, sarcina, boli pancreatice: diabet zaharat, pancreatita cronica, alcoolism, obezitate, dieta bogata in grasimi si colesterol, administrarea unor medicamente: progestative, steroizi anabolizanti, corticosteroizi, unele diuretice, levodopa, fenitoina, amiodarona, nefroza:nefrita cronica,tromboza de vena renala, glomeruloscleroza diabetica, hiperlipoproteinemii tip IIb, III, V, hipercolesterolemia familiala de tip IIa, obstructie biliara: colestaza, ciroza biliara, istoricul familial, anumite afectiuni mostenite (hiperlipidemia sau hipercolesterolemia) pot duce la nivele periculoase ale colesterolului din sange, dificil de controlat. Din acest motiv, nivelul colesterolului trebuie mentinut constant, prin dieta si/sau medicatie. Fumatul - conduce la scaderea nivelului colesterolului HDL si este direct responsabil de aproximativ 20% dintre decesele cauzate de afectiunile inimii.

Rol fiziologic:

Colesterolul este util pentru mentinerea integritatii celulare.Totodata, are rol în reglarea vascozitatii fluidelor celulare (sange). Datorita gruparii hidroxil, interactioneaza cu restul fosfat al membranei celulare, iar steroizii cu molecula mare si lantul hidrocarburic sunt introduse in membrana.

Sinteza bilei (acizi biliari), metabolismul vitaminelor liposolubile: A, D, K, E; este precursor major al vitaminei D, precursor al reactiilor de sinteza a hormonilor steroidici (cortisol si aldosterona în glandele suprarenale), hormonilor sexuali progesteron, estrogen si testosterone, intervine la nivelul sinapselor nervilor, intervine în sistemul imunitar, inclusiv împotriva cancerului.

De evitat: alimente cu grasimi animale, galbenusul de ou (maxim 2 oua pe saptamana), carne rosie (mai ales cea grasa), unt, grasime, slanina, pielea de pe carne, frisca, smantana, maioneze, creme, mezeluri, dulciuri rafinate.