Caderea parului sau chiar pierderea permanenta a acestuia este o problema cu care se confrunta atat femeile, cat si barbatii pe masura ce inainteaza in varsta. Exista insa si anumite boli sau probleme de sanatate care pot cauza caderea parului. Tratand boala, caderea parului poate fi stopata.
Alopecia este o afectiune dermatologica inflamatorie care afecteaza foliculii pilosi, in special de la nivelul scalpului. Evolutia alopeciei este cronica, determinand pierderea localizata sau completa a parului de la nivelul capului, dar si de pe corp. Aceasta afectiune dermatologica nu pune in pericol viata persoanelor, nu determina durere, desi uneori pot aparea iritatii la nivelul pielii aparand diferite probleme estetice din cauza pierderii genelor si sprancenelor.
Zilnic, sunt pierdute in jur de 100 de fire de par, in conditiile in care scalpul contine 100 000 de fire. Viata unui fir de par este de 4 ani si jumatate, timp in care creste 1cm/luna. In cel de-al cincilea an, el cade si este inlocuit in 6 luni de alt fir. Calvitia genetica este cauzata de incapacitatea organismului de a produce par care trebuie inlocuit. Atat femeile, cat si barbatii pierd din grosimea parului pe masura ce inainteaza in varsta.
Tipuri:
a) Alopecia androgina: Este cea mai cunoscuta forma de alopecie, denumita la barbati si chelire. Acest tip de pierdere a parului este ereditar, afecteaza si barbatii si femeile si se observa la inceput printr-o rarire a parului in frunte sau in crestetul capului. Pierderea in acest caz a parului este aproape intotdeauna definitiva.Primele manifestari apar in general in a doua decada de viata, iar la barbatii de peste 70 de ani are o incidenta de aproxmativ 80%.
In functie de localizare si extindere alopecia este de 5 tipuri: tipul I - apare la barbati in jurul varstei de 20 de ani cu localizare fronto-temporala; tipul II - apare in jurul varstei de 30 de ani la nivelul crestetului si vertexului ; tipul III este intalnit la barbatii de 40 de ani la nivelul fruntii; tipul IV apare in jurul varstei de 50 de ani pe aproape jumatate din regiunea fruntii intinzandu-se pana la vertex; tipul V apare dupa 55 de ani sub forma asa numitei "calvitii hipocratice", parul fiind prezent doar la liziera.
b) Alopecia traumatica: Apare ca urmare a smulgerii parului din scalp cum ar fi: ticuri de smulgere a parului, arsuri, accidente, samponarea excesiva. Totodata, o ingrijire deficitara a parului poate fi o cauza a caderii lui, prinderea prea stransa cu elastice, tratamentele folosite in colorarea parului.
c) Alopecia cauzata de medicamentatie sau boala. Atat caderea parului cauzata de medicatie, cat si cea care are la baza boala inceteaza cand tratamentul este intrerupt sau boala este vindecata.
Alte forme de alopecie:
-Alopecia areata este o boala care duce la caderea parului in toate zonele de pe suprafata corpului
-Alopecia totalis este caracterizata de o pierdere totala a parului de pe scalp
-Alopecia universalis este termenul folosit pentru o pierdere totala a parului de pe intregul corp
-Alopecia barbae e o boala care afecteaza doar barbatii, constand intr-o pierdere a parului facial
-Alopecia mucinosa este pierderea parului si formarea unor pete colorate pe piele
-Scarring alopecia, tip de alopecie care lasa cicatrice acolo unde s-a produs caderea parului.
Factorii de risc: stresul psihic cronic, substante chimice (citostaticele), regim alimentar inadecvat, unele boli sistemice (sifilis), radiatiile electromagnetice (raze X sau gamma), afectiuni dermatologice (micoze, parazitoze), folosirea agresiva a unor produse cosmetic, agresiunea mecanica a firului de par (coafare, vopsit, decolorat, tic psihic - tricotilomanie), soarele, poluarea atmosferica, clorul din piscine, sarurile din apa de la robinet, fumatul, cafeaua.
Factorii implicati in etiopatogenia alopeciei androgenogenetice sunt: transmiterea genetic, varsta, seboreea, androgenodependenta.
Cauze:
O specie de parazit foarte mic, Demodex follicularum, poate fi o cauza sau un factor care contribuie la calvitie. Acesti paraziti sunt prezenti in toti foliculii de par pana la varsta medie, dar, in cele mai multe cazuri, nu sunt daunatori. Cercetatorii au aratat ca diferenta intre persoanele care isi pierd parul si cele care nu si-lpierd poate consta in modul in care scalpul reactioneaza la acesti paraziti.
Cauze naturale. Pe parcursul a multor milioane de ani, organismul nostru s-a obisnuit cu aer proaspat, alimente naturale si miscare zilnica regulata. In ultima perioada, stilul nostru de viata s-a schimbat in mod drastic. Ocupatiile actuale sedentare si stationare, utilizarea mijloacelor de transport, mediul poluant, consumul substantelor nocive, radiatiile electrice, ultravioletele si altele, dauneaza mult vitalitatii si starii noastre de sanatate. Deoarece Pamantul nu mai este cel de odinioara si stilul nostru de viata nu mai este natural. In ultimii 100 de ani poluarea mediului a crescut de mai multe sute de ori, ceea ce influenteaza direct starea sanatatii noastre. Elementele esentiale ale organismului nostru sunt substante minerale si oligolelemente. Poluarea solului, apei si aerului a daunat atat de mult compozitiei substantelor minerale, incat in zilele noastre nu se mai regasesc in natura la fel cum erau in urma cu un secol.