×

Ateroscleroza

Produse Naturiste pentru Arteroscleroza Ateroscleroza reprezinta acumularea de placi de aterom pe fata interna a vaselor de sange, ce  se poate dezvolta in orice artera mare sau medie din orice zona a corpului. Formarea placilor de aterom in arborele vascular coronarian este cauza principala de mortalitate, milioane de persoane prezentand  aceasta in stadiu incipient, asimptomatic. 

Holican

TRANSPORT GRATUIT
279 lei

Control Colesterol

69 lei

Nu mai face parte din oferta noastra

Genacol

TRANSPORT GRATUIT
190 lei

Noni Original Integral

100 lei

Nu mai face parte din oferta noastra

Arteroscleroza

Ateroscleroza consta in aparitia unor ingrosari cu aspect de terci de malai pe peretele interior al arterelor, depunerea sau placa aterosclerotica, numita si aterom, fiind bogata in grasimi, colesterol si calciu, determina ingustarea progresiva a interiorului vaselor de sange. Curgerea sangelui este mult ingreunata si tesuturile din zona irigata de vasele afectate de ateroscleroza sufera din cauza reducerii cantitatii de oxigen si substante nutritive.

Riscul unor boli cardiovasculare cu consecinte severe creste pe masura ce procesul aterosclerotic avanseaza, afectand cel mai puternic organele cu nevoi energetice crescute cum sunt inima si creierul.. In fazele avansate ale procesului aterosclerotic circulatia sangelui prin vasele arteriale poate fi totalmente oprita ceea ce duce la consecinte deosebit de grave. Cand ateroscleroza afecteaza arterele care transporta sange la inima, ea poate restrictiona fluxul de sange spre muschiul inimii, cauzand dureri de inima (angina), batai neregulate ale inimii (aritmii) si alte probleme. Ateroscleroza la arterele inimii (coronare) se numeste boala arterelor coronare afecteaza arterele care transporta sange la creier si poate cauza un atac ischemic tranzitoriu sau accident vascular cerebral, atac cerebral, infarct cerebral. Daca boala afecteaza arterele de la nivelul gatului, rinichilor, coapselor si bratelor, poate cauza insuficienta renala sau gangrena.

Placile de aterom determina trei entitati clinice: boala arteriala coronariana care determina angina, moartea cardiaca subita si infarctul miocardic; boala cerebrovasculara care cauzeaza infarctele cerebrale si atacurile cerebrale tranzitorii; boala arteriala periferica care determina circulatie sanguina deficitara in picioare, cu durere la mers si vindecare incetinita a ranilor.

Boala severa poate conduce la necesitatea amputarii unei portiuni din membrul afectat.

Ateroscleroza este cauza principala a jumatate din decesele lumii dezvoltate si este mai frecventa printre barbati decat femei. Prevalenta inalta a aterosclerozei la barbati este cauzata de efectele protective ale estrogenului la femei Cand efectul sexului dispare dupa menopauza. Incidenta bolii de inima coronariene printre femei este aceiasi cu cea la barbati, dar manifestarile clinice la femei sunt intirziate cu 10 ani. Majoritatea cazurilor de ateroscleroza vor deveni aparente clinic la virsta de 40-70 de ani.

Factori de risc: hipercolesterolemia (cresterea concentratiei de colesterol din sange peste valorile normale), hipertensiunea arteriala (tensiunea arteriala marita), diabetul zaharat, fumatul, dedentarismul, obezitatea.

Printre factorii de risc studiati recent si care ar putea fi implicati in aparitia aterosclerozei sunt: nivelul crescut de proteina C-reactiva (PCR), de trigliceride, in special la femei, stresul psihic si consumul excesiv de alcool.

Simptome: difera in functie de localizarea aterosclerozei: la nivelul arterelor coronare: angina pectorala, atac de cord sau deces spontan; la nivelul arterelor carotide: ameteala spontana, slabiciune, pierderea capacitatii de a vorbi sau orbire; la nivelul arterelor femurale: crampe musculare, oboseala la mers; la nivelul arterelor renale: hipertensiune dificil de tratat.

Prevenire: O alimentatie sanatoasa, ca de exemplu adoptarea unei diete echilibrate, efectuarea in mod regulat de exercitii fizice, mentinerea unei greutati corporale normale, renuntarea la fumat si controlul hipertensiunii, poate reduce riscul de dezvoltare a aterosclerozei, de evolutie a bolii, iar in unele cazuri contribuie chiar la regresia acesteia. Mentinerea unei greutati corporale normale,controlul hipertensiunii.

Tratament:

Tratamentul arterosclerozei variaza in functie de gradul de severitate al bolii. Tratamentul poate consta in schimbarea stilului de viata, administrarea de medicamente sau, in unele situatii grave, interventia chirurgicala. Activitatea fizica este, in cele mai multe cazuri, un element util in tratarea artritei. Se poate adopta, astfel, un program de miscare zilnica. In modul acesta, circulatia sanguina va fi imbunatatita, ca urmare a dezvoltarii vaselor colaterale. Medicii avertizeaza insa ca exercitiile fizice trebuie oprite in momentul in care durerea apare. Cu trecerea timpului, intervalul de aparitie a durerii va scadea si treptat, exercitiile vor putea fi efectuate pentru perioade mai lungi de timp.