Aritmiile reprezinta tulburari ale ritmului cardiac care afecteaza frecventa, regularitatea si intensitatea contractiilor cardiace. O aritmie apare atunci cand frecventa batailor (contractiilor) cardiace regulate se modifica - contractiile pot deveni mai rapide sau mai lente sau neregulate. Aritmiile pot apare la persoane care sufera de boli cardiace, dar pot apare si la persoane fara boli cardiace. Aritmia rareori pune viata in pericol, dar poate predispune la diferite afectiuni, cum ar fi accidentul vascular cerebral.
Tipuri de aritmii:
Bradicardii - se manifesta prin bataile inimii lente incat nu poate pompa suficient sange pentru a satisface nevoile organismului. Netratata, bradicardia poate provoca oboseala excesiva, vertij, ameteli sau lipotimii (lesin) pentru ca nu ajunge suficient sange la nivelul creierului. Bradicardia poate apare in caz de:
- Boala nodulului sinusul (bradicardia sinusala) - Bradicardia poate fi cauzata de o afectiune a nodulului sinusal (stimulatorul natural al inimii), ceea ce face ca inima sa bata prea lent. Aceasta boala poate fi cauzata de imbatranire.
- Blocurile cardiace - Blocul cardiac este in fapt incetinirea sau intreruperea semnalului electric care ajunge la ventricule. Semnalul electric, in mod normal, provine de la nivelul nodulului sino-atrial situat la nivelul atriului drept si apoi este transmis la nivelul ventriculilor, in asa fel incat sa determine contractia miocardului.
Tahicardii - se produc atunci cand inima bate prea repede. Exista doua tipuri principale de tahicardii:
- Tahicardii supraventriculare (situate la nivelul atriilor sau nodulului atrioventricular) sunt:
Flutter-ul atrial
In caz de flutter atrial, un impuls electric suplimentar sau precoce se propaga la nivelul atriilor pe un traiect circular, in loc sa fie transmis spre nodulul atrio-ventricular. In flutter-ul atrial contractiile cardiace au o frecventa mult mai mare decat este normal. Flutter-ul atrial nu pune viata in pericol, dar poate provoca dureri toracice,ameteli, lesin etc.
Fibrilatia atriala
Aceasta forma de tahicardie se produce in cazul in care activitatea electrica a atriilor este dezorganizata si foarte rapida. Stimulul electric stimuleaza atriile la intamplare si cu o frecventa foarte mare, provocand contractii foarte rapide ale ventriculilor care vor functiona ineficient. Cu toate ca nu pune viata in pericol, bataile neregulate si dezorganizate ale ventriculilor pot provoca ameteli sau palpitatii. Daca aceasta problema persista creste riscul de accidente vasculare cerebrale, pentru ca sangele stagneaza in atrii cu formarea de cheaguri ce pot migra de la inima la creier cu producerea unui accident vascular cerebral.
Tahicardia paroxistica supraventricular (TPSV)
Acest tip de tahicardie face ca inima sa bata de aproximativ 140 - 250 de ori pe minut (inima bate in mod normal intre 60- 80 de ori pe minut). In caz de TPSV apare un circuit electric suplimentar care permite trecerea impulsului electric de la atrii spre ventriculi. Apare frecvent la persoane tinere.
Sindromul Wolff-Parkinson-White (WPW)
Aceasta este o malformatie congenitala. Cele mai multe persoane cu sindrom WPW au viata normala si multi nu au simptome sau episoade de tahicardie. Cu toate acestea, sindromul WPW poate provoca contractii cardiace foarte rapide, frecventa poate sa ajunga pana la 240 de batai pe minut. Dintre simptomele sindromului WPW cele mai frecvente sunt palpitatiile, respiratie dificila si scurta, lesin si angina pectorala (dureri toracice). Cu toate ca aceasta boala este prezenta de la nastere, simptomele apar frecvent la maturitate.
Tahicardia sinusala
In tahicardia sinusala frecventa cardiaca este de 90-120 de batai pe minut.
Extrasistola atriala
Extrasistola este o bataie in plus aparuta inainte de momentul normal in care trebuie sa se manifeste, bataie in plus urmata de o pauza. Cele care se produc in camerele superioare (atrii) sunt numite extrasistole atriale.
- Tahicardii ventriculare (situate la nivelul ventriculilor)
Tahicardia ventriculara
Tahicardia ventriculara apare atunci cand ventriculelor bat prea repede. Aceasta boala poate fi foarte grava, deoarece ventriculii sunt responsabili de pomparea sangelui in corp. Daca tahicardia este suficient de severa pentru a impiedica pomparea unei cantitati suficiente de sange viata poate fi pusa in pericol.
Fibrilatia ventriculara
Fibrilatia ventriculara este o tulburare grava a ritmului cardiac, caracterizata prin disparitia oricarei contractii organizate a ventriculelor, inlocuita printr-o tremulatie ventriculara (contractii localizate anarhice si ineficace). O fibrilatie ventriculara poate sa fie observata ca urmare a unui infarct miocardic sau a unei alte cardiopatii sau chiar ca o complicatie a unei electrocutari. Fibrilatia ventriculara provoaca o oprire cardiocirculatorie responsabila de o pierdere a constientei si de o stare de moarte aparenta.
Extrasistola ventriculara
Extrasistolele ventriculare sunt batai cardiace premature , batai care apar mai repede decat normal si care intrerup ritmul cardiac normal. Bataile premature pot avea originea la orice nivel al inimii, cand pornesc din ventriculi se numesc extrasistole ventriculare (ESV).
Cauze: leziuni valvulare, cardiopatie ischemica, hipertiroidie, insuficienta respiratorie, consum de alcool sau tutun, dezechilibre hidroelectrolitice
Simptome: palpitatii, angoasa, oboseala, dispnee (suflu greu)
Prevenirea aritmiei: evitarea consumului de alcool, tutun, cofeina sau alti stimulanti de acest tip, evitarea starilor tensionate, a stresului si a eforturilor fizice excesive, care accelereaza bataile inimii.