Angina pectorala este o boala raspandita, fiind intalnita, cel mai frecvent, in randul barbatilor si mai putin la femei (aproximativ de 5 ori). Explicatia este data de faptul ca la barbati ateroscleroza se dezvolta mult mai devreme decat la femei, localizandu-se cel mai des in arterele coronare, precum si din alte cauze, cum ar fi profesiunile acestora, care presupun incordare nervoasa, si obiceiul, mai raspandit printre barbati, de a fuma. Durerea anginoasa aparuta in repaus sau cu o durata mai mare de 20 minute este extrem de periculoasa, intrucat poate insemna aparitia infarctului miocardic acut. Pacientul care prezinta acest tip de durere trebuie sa se prezinte de urgenta la spital.
Factori de risc: istoricul familial de boala arteriala coronariana primara, hipercolesterolemia, hipertensiunea arteriala, fumatul in exces, diabetul zaharat, sexul masculin, varsta avansata, obezitatea morbida.
Simptome: durerea toracica, durerea din zona inimii, epigastrica sau interscapulara (in spate intre omoplati) sau numai intr-o zona de iradiere (in umarul stang), senzatie de arsura sau disconfort, stres, emotii puternice, raporturi sexuale, consumul de cantitati mari de aliment, dispnee (respiratie dificila si anormala), senzatie de sufocare, transpiratii excesive, greata, varsaturi, anxietate (teama), slabiciune.
Tipuri de angina pectorala:
1) Angina pectorala stabila - se caracterizeaza prin crize dureroase relativ rare, care apar in timpul activitatilor fizice intense si evolueaza de peste 3 luni fara agravare. Durerea care apare in timpul acestui tip de angina dispare dupa incetarea efortului fizic si cedeaza la nitroglicerina (administrata sublingual).
2) Angina pectorala Prinzmetal este forma atipica de angina pectorala stabila si se caracterizeaza prin crize dureroase care apar in repaus, aproape exclusiv nocturn, adesea spre dimineata, la aceeasi ora, au intensitate mare si durata mai lunga (10 - 30 minute). Aproximativ 30% din cazurile cu angina Prinzmetal evolueaza catre infarct miocardic.
Cauze: spasmul coronarian secundar inflamatiei vaselor de sange (lupusul eritematos sistemic, poliarterita nodoasa), anumite malformatii congenitale
3) Angina pectorala functionala apare in cadrul anemiei, tahicardiei (frecventa cardiaca mare), stenozei aortica (reduce rezerva coronariana), hipertrofiei de ventricul stang (ingrosarea peretelui ventricular),etc . In aceasta varietate de angina pectorala arterele coronare pot fi normale.
4) Angina de novo se refera la angina pectorala recent aparuta, care nu poate fi incadrata in una din tipurile de angina pectorala.
5) Angina pectorala intricata se asociaza cu dureri toracice de alta natura (spondiloza cervico-dorsala, litiaza biliara, ulcer duodenal, reflux gastro-esofagian).
6) Angina pectorala instabila se refera la angina pectorala de efort agravata (crizele dureroase apar mai des decat de obicei si la eforturi fizice mult mai mici sau in repaus).Pacientul cu angina pectorala instabila are un risc mai mare de aparitie a infarctului miocardic. Electrocardiograma arata supradenivelare de ST segment importanta si tranzitorie. In jumatate din cazuri exista asociate extrasistole (contractii cardiace premature) ,bloc atrioventricular (alterarea conducerii electrice dintre atrii si ventricule) sau tahicardie ventriculara.
Masuri de prevenire: Reducerea consumului alimentelor bogate in grasimi (carne grasa, unt, branzeturi grase, oua, prajeli, mezeluri etc.). de preferat consumarea fructelor legumelor si folosirea uleiului de masline la prepararea salatelor, mentinerea greutatii in valorinormale pentru inaltimea dvs. , renuntatrea la fumat si reducerea stresului si a consumului de alcool, miscare (exercitii pentru intarirea sistemului cardiac sunt mersul pe jos si inotul).
Cauze naturale. Ocupatiile actuale sedentare si stationare, utilizarea mijloacelor de transport, mediul poluant, consumul substantelor nocive, radiatiile electrice, ultravioletele si altele, dauneaza mult vitalitatii si starii noastre de sanatate. Poluarea solului, apei si aerului a daunat atat de mult compozitiei substantelor minerale, incat in zilele noastre nu se mai regasesc in natura la fel cum erau in urma cu un secol.