×

Afectiuni Glanda Tiroida

Afectiunile Glendei Tiroide, Hipotiroidism, Hipertiroidism Glanda tiroida este cea mai mare glanda a sistemului endocrin uman, cantarind intre 5 si 6 g la nou-nascut si atingand o greutate de 15-18 g la adult (este mai mare la femei decat la barbati). Glanda tiroida este situata in regiunea antero-laterala a gatului,este un organ nepereche de culoare galbuie-roz, cu o consistenta moale,  avand doi lobi de forma ovala, care se dispun de o parte si de alta a laringelui si traheii, uniti printr-un istm.

Noni Original Integral

100 lei

Nu mai face parte din oferta noastra

Afectiunile Glendei Tiroide, Hipotiroidism, Hipertiroidism

Glanda tiroida este alcatuita din foliculi sferici si canale producatoare de tiroxina, inconjurate de tesut conjunctiv lax. Foliculii sunt tapisati de un epiteliu unistratificat, plat sau prismatic inalt; cavitatea foliculara e plina de coloid omogen (ea contine hormonul tiroxina). Intre foliculi, in tesutul conjunctiv se afla grupe de celule clare - celulele C parafoliculare, producatoare de calcitonina. Frigul si intunericul stimuleaza tiroida, iar caldura si lumina o inhiba.

Glanda tiroida creste in volum la pubertate si la nastere si se reduce odata cu varsta sau in caz de malnutritie. La embrion glanda tiroida se dezvolta din mugurele epitelial nepereche al peretelui ventral al intestinului cefalic. Cand mugurele se detaseaza, in locul sau (mai tarziu acesta constituie radacina limbii) ramane gaura oarba. Hormonii tiroidieni sunt esentiali in functionarea fiecarei celule a organismului , ajuta cresterea si dezvoltarea organismului , frecventa cardiaca , tensiunea arteriala , temperatura corpului si arderile corpului , adica metabolismul - viteza cu care mancarea se transforma in energie. Tiroida foloseste iodul pentru a produce hormonii tiroidieni ; hormonii cei mai importanti sunt : tiroxina (T4) si triyodotironina (T3), T4 are 4 molecule de iod , in timp ce T3 contine doar 3 molecule. In mod normal , producerea hormonilor este controlata de glanda hipofiza (localizata la baza creierului), prin intermediul unui hormon numit TSH. Cand exista un exces de hormoni tiroidieni hipofiza nu mai secreta TSH, si invers, ceea ce mentine un nivel relativ al hormonilor care circula.

Cea mai intalnita afectiune tiroidiana este hipotiroidismul, apare atunci cand tiroida nu produce o cantitate de hormoni suficienta. Mai putin frecventa este si conditia de tiroida hiperactiva, sau hipertiroidismul, care apare atunci cand glanda tiroida produce mai multi hormoni decat este necesar.

Hipotiroidismul - cea mai frecventa boala a tiroidei, hipotiroidismul apare atunci cand glanda tiroida nu reuseste sa produca o cantitate suficienta de hormoni tiroidieni. Hipotiroidismul este o boala des intalnita la noi in tara, in special la femei si la persoane in varsta. Una din cele mai frecvente forme de hipotiroidism este boala Hashimoto, o afectiune generata de o dereglare a sistemului imunitar care produce anticorpi anti-tiroida sau limfocite "ucigase", care pur si simplu distrug tiroida. Cum glanda tiroida produce din ce in ce mai putini hormoni tiroidieni, glanda pituitara incepe sa secrete din ce in ce mai multi hormoni stimulatori de tiroida (TSH) pentru a forta tiroida sa secrete mai mult. Aceasta fortare a tiroidei poate sa duca la o marire in dimensiune a glandei tiroide, rezultand in ceea ce se numeste popular gusa. Masurarea anticorpilor anti-tiroida de tip blocant reprezinta un test folosit in diagnosticarea hipertiroidismului.

Cauze: tratamentele chirurgicale la nivelul tiroidei: tiroida poate fi scoasa in intregime (tiroidectomie totala) sau partial, pentru a trata boli cahipertiroidismul (se produce prea mult hormon tiroidian), o glanda tiroidiana prea mare (gusa) care face inghitirea dificila, cancerul tiroidian sau nodulii tiroidieni care pot fi supra-activati sau cancerosi; terapia cu iod radioactiv: care se utilizeaza frecvent pentru tratamentul hipertiroidismului; aceasta metoda distruge glanda tiroida; iradierea externa: folosita pentru tratamentul unor cancere ca limfomul Hodgkin; acest tratament radioactiv poate distruge glanda tiroida.

Cauze mai putin frecvente: infectiile medicamentele, afectiuni ale glandei pituitare sau ale hipotalamusului, iodul in exces: prezent in alimente sau medicamente, poate reduce functia glandei tiroide; aceasta problema este temporara, hipotiroidismul congenital- aproximativ unul din 4000 de nou-nascuti are o glanda tiroidiana cu probleme functionale.

Simptome: Oboseala, dificultate la inghitit, voce ingrosata, ragusita, depresie, tulburari de atentie, de memorie, de concentrare, intoleranta la frig (frilozitate), vorbire mai lenta (bradilalie) gandire greoaie (bradipsihie), tulburari de tranzit de tip constipatie, piele uscata, mai rugoasa in special la nivelul coatelor si genunchilor, crestere in greutate, scaderea ritmului cardiac (bradicardie) sautulburari de apetit (apetit scazut)

Hipertiroidismul apare cand glanda tiroida produce hormon tiroidian in exces. Hormonul tiroidian controleaza metabolismul (metodele prin care organismul transforma alimentele in energie) si influenteaza rata batailor cardiace (alura ventriculara), digestia, tonusul muscular, rezistenta oaselor si nivelul colesterolului. O persoana cu exces de hormon tiroidian are functiile organismului accentuate.

Simptome: tremuraturi ale mainilor, respiratie dificila chiar si in timpul repausului, agitatie, indispozitie, oboseala, slabiciune, transpiratii abundente, piele umeda si rosie care poate produce mancarime (prurit), par fin si moale care cade, flatulente si balonari frecvente, scaderea in greutate, palpitatii, diaree.

Persoanele cu boala Graves prezinta adesea simptom asociat cum ar fi: gusa, o tiroida marita, nedureroasa si moale, unghiile groase care bombeaza patul unghial, mixedemul (tegumente rosii, infiltrate, ingrosate cu noduli pretibial si pe fata superioara a plantelor), hipocratism (degete cu terminatii bombate), oftalmopatia lui Graves ce consta in ochi bulbucati (exoftalmie), inrositi pe langa alte simptome.

Cauze: Se disting doua categorii de forme de hipertiroidism: simplu si autoimun.

Hipertiroidismul autoimun sau Basedow-Graves este cea mai frecventa cauza de hipertiroidism. Aceasta boala consta in secretia exagerata de hormon tiroidian. Boala Graves este ereditara in cele mai multe cazuri, ca multe alte boli tiroidiene. Corpul considera glanda tiroida ca pe ceva strain si incepe sa o atace. insa nedistrugand glanda tiroida ci din contra o stimuland-o astfel glanda tiroida incepe sa produca si mai multi hormoni ca inainte de atac.

Alte cauze frecvente sunt: nodulii tiroidieni - formatiuni crescute in tiroida ce produc hormon tiroidian in exces; tiroiditele - apar cand organismul produce anticorpi care afecteaza glanda tiroida.

O persoana poate face tiroidita de la un virus sau de la o infectie bacteriana. La inceputul bolii nivelul hormonilor tiroidieni creste pe masura ce hormonul se varsa din glanda tiroida distrusa. Ulterior, nivelul hormonal poate fi scazut (hipotiroidism) pana cand glanda se vindeca spontan. Citeodata in glanda se dezvolta un nodul si incepe sa functioneze in mod independent de restul glandei. Daca acest nodul secreta mai multi hormoni tiroidieni, evident apare hipertiroidismul.

Cauze naturale. Ocupatiile actuale sedentare si stationare, utilizarea mijloacelor de transport, mediul poluant, consumul substantelor nocive, radiatiile electrice, ultravioletele si altele, dauneaza mult vitalitatii si starii noastre de sanatate. Elementele esentiale ale organismului nostru sunt substante minerale si oligolelemente insa poluarea solului, apei si aerului au daunat atat de mult compozitiei substantelor minerale, incat in zilele noastre nu se mai regasesc in natura la fel cum erau in urma cu un secol.